Предстои сключването на още 48 договора по Оперативна програма "Регионално развитие"

Предстои сключването на още 48 договора по Оперативна програма "Регионално развитие"
До края на този месец ще бъдат сключени още 48 договора по Оперативна програма "Регионално развитие". Това съобщи Деница Николова, главен директор на ГД "Програмиране на регионалното развитие" и ръководител на Управляващия орган на ОПРР на семинар, организиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Така общият брой на сключените договори до края на годината ще нарасне до 751, а общият размер на финансовата помощ ще достигне 2,245 млрд. лева.

Към края на ноември най-добро финансово изпълнение се отчита в приоритетни  оси 2 и 4. По региони пък първенец е Югозападният район с 31%. В другите райони финансовото изпълнение плавно нараства, каза Деница Николова.

Общо 139 са приключилите проекти по приоритетни оси 1, 2, 4 и 5. 536 000 души са облагодетелствани от общо 109 обновени сгради на образователната, социалната и културната инфраструктура по приоритетна ос 1, а 89 000 души - от укрепването на свлачища. 162 км пътища са рехабилитирани по приоритетна ос 2. 116 сгради са ремонтирани по приоритетна ос 4, а площта на укрепени или с изградена контролно-измервателна система свлачища е 311 805 кв. м.
По програма JASPERS към 15 ноември е обявена схема за подкрепа за интегриран градски транспорт в Плевен, Стара Загора, Пловдив, Варна и Русе по линия на Техническа помощ на ОПРР на стойност 204 млн. лева. Срокът за кандидатстване е 15 март 2012 г. По ОПРР стартира и пилотен проект за осигуряване на съвременни социални жилища за уязвими, малцинствени и социално-слаби групи. Финансовият ресурс е 16 млн. лева, а конкретни бенефициенти са общините Бургас, Видин, Девня и Дупница. Срокът за кандидатстване е 1 март 2012 г., обясни Деница Николова.

Времето