Левски

Биволъ / / https://bivol.bg/levski.html
Левски

vasil-levski

На 19-ти февруари 1873 г. бе обесен Васил Иванов Кунчев – Апостолът на българската свобода. Народът го наричаше Дяконът, а душманите – Демонът на империята. Той няма нужда от похвални слова. Той посвети краткия си живот на България и се превърна в пример на саможертвата за Отечеството. Неговите дела са по-силни от думите, а неговата смърт е по-силна от живота. Той записа името си във Вечността, когато увисна със “страшна сила” над земята българска, която искаше неистово да го приеме в обятията си. Така, че да се слее с нея абсолютно, като капката в океана и да няма гроб, да няма камък, да няма край…. Защото той е просто един истински Българин. Защото той е Васил Левски.

С М Ъ Р Т Т А

Народе???? Бе написал Левски
без нищо след това..
А ний гадаем и до днеска
безмълвните слова.·

Какво е мислил да ни каже?
Завет, или псувня?
С тях искал е да ни накаже
за някаква вина?

Или е търсил да ни вдъхне
от свойта чистота.
В душите ни да не изсъхне
Смъртта за Свобода.

Асен ЙОРДАНОВ

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ или Годишен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

Времето