Юнак Яне и златния картоф

Юнак Яне и златния картоф

Янев се възмутил, че в село Рибново (община Гърмен) момичетата носели традиционни носии и ходели с тях на училище. Също така той научил, че в джамията преподават “радикален ислямизъм”. А що е то „радикален ислямизъм” никой не може да ви каже, даже самият Яне Янев и съветниците му, които да са те.

И тръгна юнак Яне да спасява нацията българска като сезира прокуратурата, а тя спеши ДАНС, която пък прати полицаи с качулки да приберат кмета и някакъв “радикален ислямист” от Гърмен. Телевизия БТВ гърми как доблестните джеймсбондовци пресичат пипалата на осамабенладеновците. Тържествува светската държава. Атакистите, пообъркани от педофилските подвизи на своите депутати с благодарност поглеждат към новия месия Яне.

Естествено, че няма такова плашило като радикален ислям в Рибново, а традиционните носии се носят там не от вчера по внушение на радикалите, а от стотици години. Помня тези носии от 1987 г. когато бях в Рибново с екип пещерняци, за да изследваме близката “Маноилова дупка”. В селото ни посрещнаха като драги гости, буквално три дни ни храниха, поиха и ни разказваха местни легенди. По това време пикът на “Възродителния процес” беше минал и предстоеше “Голямата екскурзия”.

Същото твърдят изследователи на малцинствата като Антонина Желязкова и правозащитници като Йонко Грозев. Какъв радикален ислям, какви пет лева?

***