Демакс, де почивна база, де хотел…

Демакс, де почивна база, де хотел…

Петър Кънев не успя да влезе в парламента на последните избори, но влезе в президенството и в момента съветва държавния глава по въпросите на черноморското икономическо сътрудничество.

Оказва се, че екс-депутатът и запален леководолаз има безспорни познания в областта на черноморската икономика и най-вече в хотелиерското дело. Негов е хотелът Невен, надвиснал над южния брях на ахтополския залив, както се вижда от рекламния му сайт.

 

В по-малко древни и цивилизовани градчета от Ахтопол на урбанизираните места покрай брега има пешеходни алеи. Тук липсват такива и достъпът до бреговата ивица под хотела е труден и доста опасен за простосмъртните данъкоплатци, които в качеството си на неин собственик биха могли да пожелаят да я ползват за разходки. 

Това положение на нещата е по-скоро правило, отколкото изключение на преходния период в черноморската икономика. По подобно неписано правило е придобит и имотът под хотела, който е бил общинска собственост.

През 2003 г. фирмата ДЕМАКС купува отстъпено право на строеж с 4 етажна сграда на груб строеж от “КАЗ – Чапан” ООД и заявява пред община Царево намерението си да построи ведомствена почивна база с капацитет от около 80-100 легла, басейн, тенис корт, рибарски ресторант и паркинг.

За целта е предложено частично изменение на ПУП за парцела, одобрено от Общинския съвет в Царево, който обаче изрично посочва, че в заданието за проектиране трябва да се оформи пешеходна алея покрай морето.

Следващата стъпка на депутатската фирма е да придобие и земята под постройката. Това се случва в началото на 2005 г и ДЕМАКС става собственик на терена срещу приятната цена от 27 лева на квадратен метър.

Договорът за продажбата предвижда все пак фирмата ДЕМАКС да изгради прилежащата инфраструктура, алеи, осветление и озеленяване. Тя трябва също така да построи сграда за рибарското сдружение на стойност от 50000 лв. 

Ако не спази тези клаузи от договора до 3 години след сключването му фирмата дължи на общината люта неустойка от… 20000 лв.

Въпросът дали неустойката е платена остава открит, но темата с почивната ведомствена база за отрудените работници на депутата Кънев очевидно вече е закрита, както и пешеходната алея за достъп до брега.

***

Водещи новини

Времето