Министър Трайков е зад мерките за законност и ред в Слънчев бряг

Министър Трайков е зад мерките за законност и ред в Слънчев бряг

Министърът на икономиката и туризма Трайчо Трайков изрази пълна подкрепа зад действията и усилията на ръководството на държавното дружество “Слънчев бряг” АД за въвеждане на ред и законност в туристическия комплекс. Дружествата с държавно участие, следват като цяло политиката на принципала, в случая държавата, подчерта той. На обща среща между представители на МИЕТ, МВР, СНЦ “Съюз на собствениците”, туроператори и директори на АД-то, Министър Трайков очерта основните проблеми, които стоят натрупани от години в най-големия летен курорт. Те са нелегалните таксита, т.нар. “копърки”, незаконната търговия, проституцията, престъпленията върху туристите, плътните стени от търговски обекти, преграждащи достъпа до плажната ивица, неконтролируем трафик и др. За съжаление, в момента Слънчев бряг не прилича на европейски курорт, е мнението на специалистите в областта на туризма. Министърът заяви, че се интересува предимно от това което е добро за комплекса и за туризма изобщо. Основното е, да се спазва закона и да се преследват “големите цели” – чисти плажове, хубав, естетичен вид на курорта, безопасност, доволни туристи, ред на транспорт и придвижване и т.н., е неговото мнение. “Една година след като пое длъжността, новият Съвет на директорите представи своите цели и задачи в тази насока, които аз напълно споделям!”, бяха думите на Министър Трайков.

Поради конфликта с част от хотелиерите, противопоставящи се на действията на дружеството и оспорващи неговите правомощия, бе решено да бъде сформирана обща комисия от специалисти на МИЕТ, Община Несебър, Съвета на директорите на “Слънчев бряг” и СНЦ “Съюз на собствениците”, която да излезе с юридически аргументиран доклад до края на месец юли.

По отношение на актуалните проблеми, свързани с дейността на курортния комплекс в началото на летния сезон, Министър Трайков апелира в рамките на една седмица страните да излязат с обща позиция за решаване на въпросите, свързани с контролния режим, синята зона, въвеждането на мерките за сигурност и регламентирана търговия. Позицията трябва да е примелива и за МИЕТ и да е в интерес на туризма  в България, уточни министърът.

В разговора взе участие Директорът на ОДМВР Бургас, Комисар Милен Димитров, който обясни, че подкрепя въведените правила на контролен режим и че те изцяло съдействат на усилията на полицията да се справи с криминалитета на територията на Слънчев бряг, което е една от големите язви от десетилетия. Комисар Димитров призна, че по-подходящо е използването на частна охранителна фирма, която да следи за входа и изхода на Слънчев бряг, защото освобождава повече полицаи за патрулиране вътре в самия комплекс, а в същото време излиза с пъти по-евтино от наемането на служителите на МВР. Според Димитров, работата между МВР и  ръководството на “Слънчев бряг” АД е взаимно полезна и безпроблемна.

На срещата бе подчертано, че самият УС на СНЦ “Съюз на собствениците” е подписал писмо, в началото на февруари, в който е декларирал, че одобрява на свой ред всички мерки, срещу които сега протестира и провокира напрежение и бунтове. В писмото е изразена подкрепата на СНЦ за: синята зона, транспортната дейност, регламентираните часовете на зареждане, униформеното облекло на таксиметровте шофьори и т.н.

Заради несъстоятелни обвинения от страна на членове на “Съюза на собствениците” срещу предвиденото откриване на възкресения Централен мостик и мероприятието за началото на сезона, Министър Трайков, обяви, че няма да присъства, както беше първоначално предвидено.

Съвет на Директорите на “Слънчев бряг” АД

***

Водещи новини

Времето