Златна Перла две стъпки по-близо до събарянето

Биволъ / / https://bivol.bg/zlatnaperla2.html
Златна Перла две стъпки по-близо до събарянето

zlatna_perla

На лице са първите съдебни решения, които дават “карт бланш” за принудителното събаряне на скандалното курортно селище “ЗлатнаПерла”, което бе построено напълно незаконно в Природен парк “Странджа”. С решения от 25 юли, Административен съд – Бургас е отхвърлил жалбите срещу две заповеди на РДНСК-Бургас за събаряне на постройки в селището изникнало в защитена зона южно от гр. Царево.

Вилното селище се състои от 10 обекта и за всеки от тях трябва да бъде издадена отделна заповед, която подлежи на обжалване пред местния административен съд. До влизането на булдозерите ще мине още време, тъй като фирмата Краш 2000 ще обжалва вероятно и на по-горна инстанция във ВАС. 

Raging Buffalo: Абсолютно незаконното строителство, появило се с помощта на углавно криминално престъпление, което само за броени дни съсипа една безценна природна забележителност, вече 7-ма година не може да бъде премахнато от българските институции. По всяка вероятност се очертават още доста месеци, дори години на съдебно протакане и импотентност законът да бъде задействан. Подобна индикация говори най-добре за същността и на предишните, и на сегашните властимащи от всички категории в държавата ни. Кому помага и кого насърчава българското правораздаване – тези, които се стремят да спазват законите, или тези, които живеят с мисълта, че държавата им е бащиния, а населението й (т.е. всички ние, обикновените българи данъкоплатци), е закрепостено за обслужване на феодализираните им владения?

В момента селището е собственост на фирма “Саут уест”, която е 100 % притежание на “Минстрой холдинг”, фирма на бившия “мултак” и заместник на Илия Павлов – Николай Вълканов. Същата фирма даде милионния хонорар на лидера на ДПС Ахмед Доган за хидрогеоложки консултации. За ДНСК обаче фирмата, която трябва да събори обектите продължава да е Краш 2000.

Последният трик приложен от Краш 2000 беше да поиска съдебна експертиза за височината на постройките. Според фирмата РДНСК-Бургас не е компетентна да издава заповеди за събаряне на сгради по-високи от 7 метра. Експертизата обаче доказва, че двете вили обект на заповедите за събаряне не са по-високи от 7 м. и жалбите на Краш са отхвърлени.

Не е ясно колко време ще продължат експертизите за останалите вили и ресторанта, които може да се окажат и по-високи от 7 м. В такъв случай заповедите за събаряне трябва да бъдат издадени от централата на ДНСК, а не от регионалния директор.

Как “социално слабият” съд бранеше “Златна перла”

Вилното селище изникна преди 5 години в природен парк „Странджа” с фалшифициран документ за липсата на необходимост от ОВОС. Въпреки, че ВКП доказа, че документът, на базата на който е издадена строителното разрешение е абсолютно фалшив, кметът на Община Царево – Петко Арнаудов отказа да ревизира издадените предписания и разрешителни на Краш 2000 и фактически се превърна в съучастник. Прокуратурата обаче хвърли формално вината на починал чиновник (който не може да бъде разпитан и да се защити), отказа да разнищи престъплението докрай и да установи точно кой е донесъл незаконно в общината фалшификата и защо. Подаденият сигнал за това от журналисти на “Биволъ” не бе разгледан изобщо по същество от бургаските прокурори, които тенденциозно “чадъросват” всички далавери в южната морска община, свързани с кмета Арнаудов и юриста му Евгени Мосинов – и двамата видни номенклатурчици от БСП. По времето на станишевото правителство това изглеждаше поне логично, но сега когато на власт е ГЕРБ промяна няма.

Селището “Златна перла” се превърна в символ на наглостта на строителните предприемачи и местната власт, след като Петко Арнаудов и собственикът Краш 2000 колективно атакуваха във ВАС и постигнаха ликвидирането на целия парк “Странджа” през лятото на 2007 г., за да узаконят по този начин своеволията си.

Към този момент беше малко известен фактът, че ВАС с председател Константин Пенчев е получил предварително на социална цена терен от 2250 кв/м на брега на малкия плаж в Лозенец. Община Царево продава без търг и конкурс земята срещу скромната сума от 40000 лева или 8,5 евро на квадратен метър. Пазарните цени за регулиран парцел на първа линия в Лозенец по това време стигат до 200 евро. Съдът си построи там почивна станция за 3 млн лева скромно наречена “Учебен център”. Първите “обучаващи се” съдии се настаниха на “учебните” шезлонги с изглед към морето през юни 2007 г., малко преди тричленката на ВАС да заличи парк “Странджа”. Последното е само една от “услугите”, които върховните магистрати са правили на Арнаудов и Мосинов. Не по-малко скандално решение на получилите почивна база за “без пари” врховни съдии е узаконяването на продажбата на 120 дка земя на плажа на к-г “Корал” за 4 евро/м2, но това е друга тема на разследване и публикации.

Решението на ВАС да закрие най-големият Природен парк в България, заради олигархично-корупционни интереси предизвика улични протести. След намесата и на авторитетни европейски институции се стигна до намесата на Народното събрание, което гласува специален закон, забраняващ на съда да преразглежда статута на природните паркове.

Съдебната сага обаче продължи и ще се запомни с включването на “социално слабия” съдия Андрей Икономов, чиято майка получи право на строеж на първа линия в Приморско. Малко преди да бъде отстранен от длъжност той се опита да узакони две от сградите, докато другите 8 бяха категорично обявени за незаконни от други състави на ВАС. Нужно е да се припомни, че именно Икономов бе съдията, който си позволи да премахне по аналогичен начин и защитата на един от най-големите пясъчни плажове в Европа – “Камчийски пясъци”. Това отвори “законна” форма на неговата продажба на частни “инвеститори” с цел застрояване.

В крайна сметка след скандалите с малоимотните магистрати и придобилият международна известност казус с учебния център наречен от местните “Темида бийч”, ВАС се произнесе окончателно, че цялата “Златна перла” е незаконна. Това отключи процедурата за събаряне.

Чадър и от ДНСК

Дори след окончателното обявaване на “Златна перла” за незаконна, заповедите за събаряне бяха блокирани от тогавашния шеф на ДНСК – Иван Симидчиев. През май 2009 той изпраща писмо до РДНСК – Бургас, в което пише, че около „Златна перла” има нови обстоятелства и има възможност „за правилно приключване на случая”, т.е. за узаконяване на комплекса. Законът за устройството на територията обаче не дава възможности да се узакони нещо, което веднъж е било обявено за незаконно.

През април 2010 г. ВАС изненадва с поредното си решение – строителният контрол действа по собствена преценка и отказите му да изпълни правомощията си са необжалваеми. Въпреки, че съдът е обявил „Златна перла” за незаконна, ДНСК е освободена от законовото си задължение да събори незаконния комплекс.

Скандалът стигна и до прокуратурата, която образува досъдебно производство за забавянето на заповедите за разрушаване. В крайна сметка Симидчиев беше отстранен през октомври 2010. Формален повод станаха разкритията за 45 незаконни обекта край Ивайловград, “открити” след въздушната акция на НАП. Преди това екоорганизации многократно апелираха за освобождаването на Симидчиев заради “Златна перла” и лифтовете в Пирин и Рила.

Новият шеф на ДНСК ускори издаването на заповедите за събаряне, а министърът Росен Плевналиев нееднократно се закани, че “Златна перла” както и други незаконни обекти ще бъдат съборени след приключването на съдебните процедури.

Престъпление има, наказани не

Биволъ продължава да търси от институциите отговор на въпросите кой ще понесе отговорност за закононарушенията около построяването на незаконния обект. До момента не е известно дали Краш 2000 е платила глобите от 50 000 лв. и 268 800 лв. по актовете на РИОСВ от 2006 г.

Както споменахме няма разследване и на извършеното най-сериозно престъпление в основата на тази емблематична корупционна схема – фалшифициран подпис на зам. министър. Журналистите от Биволъ сигнализираха Прокуратурата, Комисията по корупция в Народното събрани и дори новата структура БОРКОР със сигнал за случая и настояха за разследване. До момента няма отговор от нито една от сезираните институции. Прокуратурата мълчи, въпреки очевидната изгода от фалшификата за имащите интерес от строежа – Краш 2000 и конкретни лица в Община Царево, които а участвали в издаването на строителните разрешителни и бранеха персонално строителството, с мобилизирането на сериозни ресурси.

perla_podpis

Документът с фалшивия подпис на зам.-министър Йордан Дардов

***