Нов туристически продукт за празника на Несебър

Нов туристически продукт за празника на Несебър

Нов туристически продукт ще представи Община Несебър на празника на града – 15 август. „Духовният път” първи ще извървят гостите на тържествата – туристи и жители на Несебър. Това оповестиха на пресконференция Николай Димитров, кмет на Несебър, Ели Кирилова, директор на дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество” и организаторите на празника.

Община Несебър спечели проект по ОП „Регионално развитие”, мярка 3-1 и осигури 1 650 000 лева за реставрацията на две от старите църкви  – „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, съобщи кметът Николай Димитров. Предстои подписване на договор с МРРБ. Реставрацията на църквите ще започне веднага след края на лятото и ще продължи две години.

Средновековните храмове „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева” поставят  началото на специализирания туристически маршрут, наречен „Духовният път”. Така Несебър започва да вгражда културния и поклонническия туризъм в традиционно развивания в региона ваканционен туризъм. Общината продължава да работи по проекти за реставрация на всичките 11 средновековни църкви, включени в маршрута. Вече е внесла проект за реставрация на църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Всички храмове ще бъдат реставрирани и консервирани, пътят ще бъде обозначен, а църквите осветени. „Духовният път” включва и други паметници на културата. Общината има готовност да кандидатства и с проект за реставрация на термите. Финансиране ще се търси и директно от Брюксел, част от парите е възможно да осигури Норвежкото правителство.

От края на 70-те години църкви в старинния град не са били реставрирани.  За първи път от тогава през последните 2 години няколко древни несебърски църкви бяха цялостно възстановени, а една от тях – „Св. Стефан” дори беше въведена в инагурация, т.е. след столетия отново стана действаща и в нея могат да бъдат извършвани богослужения. От това лято отново за пръв път в нито една стара църква в Несебър не се продават картини или стоки. Те вече ще могат да се върнат към изконната си функция да бъдат храмове, което дава възможност и за развитието на религиозен и сватбен туризъм. Още през септември т.г. цели руски епархии с по над 1000 поклонници ще посетят древния град. „Несебър е красив и уникален град и общината съзнава отговорността си да го пази, съхранява и развива за идните поколения. Ние трябва да развиваме конкурентни туристически атракции, които да предлагат уникални и специфични само за това място продукти. И когато туристите дойдат тук, трябва да знаят откъде да минат и какво точно да видят. Градът трябва да е атрактивен не само през лятото. Като разширяваме туристическия продукт, ние подпомагаме общинската икономика, осигуряваме целогодишен поминък на жителите на Несебър”, каза Николай Димитров.

Уникална културна програма за тържествата на града

Несебър отбелязва своя празник в деня, когато православната църква чества Успение Богородично, тъй като светицата е закрилница на града.  През изминалите четири години, общинското ръководство  превърна църковния празник в духовен. Той излезе от очертанията на града и на страната. Превърнал се в основен културен акцент на Южното ни Черноморие, този ден събира на малкия живописен полуостров хиляди гости от цял свят, обединени от желанието да се веселят заедно.

През тази година празникът ще се проведе под мотото „Съзиданието и паметта – пътят на града”. В два поредни дни – 14 и 15 август, Несебър отново се превръща в средище на различни културни и развлекателни прояви.

Празникът започна на 14 август с тържествено литийно шествие и вечерна литургия в храм „Св. Успение Богородично”. По-късно деца и несебърски художници изрисуваха стената под Южния парк. Част от „подгряващата” празнична програма е и конкурсът „Кралица Несебър 2011” в амфитеатъра, на който за жури бяха поканени всички Марии от общината. В Община Несебър 650 жени носят това име.

Тържествена литургия в храм „Св. Успение Богородично”, издигане на националния флаг и награждаване на изявени граждани на Несебър пред крепостните стени ще поставят началото на празника на 15 август. Ще бъде представен и туристическият маршрут „Духовният път” и всички гости на празника ще извървят първите 150 метра от него.

Пътят ще е маркиран с бели хартиени птици, които децата на Несебър вече са сгънали, уточни Ели Кирилова, директор на дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество”. Всеки от гостите ще може да напише своето желание на белите оригами.  Всеки ще получи и символизиращ града подарък – пакетче със сушени смокини, фурми и орехови ядки, ветрило с надпис – пожелание, а бяло вино и минерална вода ще разхлаждат в горещия августовски ден.

Богата и амбициозна програма е подготвила Община Несебър, за да зарадва всичките си гости и да им покаже как празнува градът на ЮНЕСКО. Пъстри мажоретни паради, весели детски празници, концерти и спектакли ще се редуват по сцените из целия град. Зрителите ще присъстват на поздравителните концерти на жителите на град Нова Месембрия в Гърция, както и на съседните черноморски градове – Поморие и Созопол. Със своя изложба ще се представят несебърските художници, с концерти ще се включат духовият оркестър и всички несебърски таланти. Заключителният концерт на празника ще започне в 21.30 часа пред крепостната стена. В него наред с българските звезди Петя Буюклиева, Нели Рангелова, Марияна Попова и Стефан Митров, участие ще вземат и млади изпълнители от Несебър. Финал на празника ще сложи впечатляващо светлинно шоу.

Цялата празнична програма Община Несебър е изготвила със собствени сили – без творческа и финансова помощ. В подготовката за най-очакваното августовско събитие в града са се включили на 60 доброволци – деца и възрастни.

Така древният град продължава да пише историята си.

***

Времето