Зам.-министър Николова представи възможности за икономическо сътрудничество пред представители на италианския бизнес в България

Зам.-министър Николова представи възможности за икономическо сътрудничество пред представители на италианския бизнес в България

Възможностите за съвместно партньорство на държавата и бизнеса в България, които дава инструментът JESSICA представи днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова пред участниците в конференция за инфраструктура и растеж на икономиката, организирана от асоциация „Конфиндустрия България”. Инициативата би била от интерес за италианските инвеститори, защото олицетворява новия подход за подпомагане на устойчивото и интегрирано градско развитие чрез Структурните фондове на ЕС, допълни тя.
Зам.-министър Николова постави акцент върху провежданата реформа във водния сектор. Тя отбеляза, че със заем от Световна банка се работи по два големи проекта на обща стойност 200 млн. лева.
За изпълнение на целите на Европа 2020 значително допринася и Стратегията на ЕС за Дунавския регион, каза още тя. Поддържане на устойчив растеж, премахване на вътрешните затруднения на пазара и подобряване на бизнес средата са предизвикателствата на региона. Те могат да бъдат преодолени чрез развитието на транспортни и търговски връзки, опазването на околната среда и превенцията на риска, подобряване качеството на образователната система, значението на иновациите и научните изследвания за устойчив и приобщаващ растеж, каза зам.-министър Николова. По-доброто оползотворяване на наличните енергийни източници и насърчаване на енергийната ефективност, използването на възобновяеми енергийни източници, развитие на туристически услуги и общуването между хората от целия макрорегион, са другите приоритети, които ще бъдат подкрепени чрез изпълнението на Дунавската стратегия, допълни тя.

Водещи новини

Времето