България се бори с организираната престъпност преди Шенген

Биволъ / / https://bivol.bg/bgschengen.html
България се бори с организираната престъпност преди Шенген

Bozhkov-Parvanov-Toshev
Президентът Георги Първанов (агент от ДС “Гоце”), главният редактор на в. Труд Тошо Тошев (явочник от ДС “Бор”) и Васил Божков – Черепа

7.7.2005 – Министър-председател Симеон Сакскобургготски, управляваща коалиция НДСВ и ДПС, вътрешен министър Георги Петканов, главен секретар на МВР Бойко Борисов, главен прокурор Никола Филчев

София, Посолство на САЩ, Посланик Джеймс Пардю: Българската организирана престъпност

F. (C) НОВЕ ХОЛДИНГС ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ (български гражданин, роден на 29-ти юли 1956 г. с прякор „ЧЕРЕПА”) основава първата си компания през 1990 г., преди да разшири настоящата си бизнес империя НОВЕ ХОЛДИНГС, състояща се от 30 фирми и множество филиали. Законните бизнес интереси на НОВЕ включват залагания (бинго зали, казина, и популярната лотария ЕВРОФУТБОЛ) и безмитни магазини. Божков притежава и футболен клуб ЦСКА в София и агенцията за манекени ДЖЕЙ МОДЪЛС. Смята се, че той контролира и РИСК ИНДЖИНИЪРИНГ, който преди беше част от империята на МГ. Множеството медийни връзки на Божков включват ТОШО ТОШЕВ (главен редактор и управляващ директор на най-високо тиражния ежедневник ТРУД), КЕВОРК КЕВОРКЯН (известен телевизионен водещ в държавната телевизия БНТ), и РАДОСВЕТ РАДЕВ (собственик на ДАРИК РАДИО). През 2002 г. НОВЕ продаде мажоритарния дял от Еврофутбол на гръцкия милиардер СОКРАТИС КОКАЛИС, което намали делът на холдинга на 49%. Божков благодари публично на известния бизнесмен СПАС РУСЕВ за помощта му да се сключи сделката. Русев е тясно свързан с НДСВ. Смята се, че като близък приятел и личен съветник на премиера Симеон Сакскобургготски, Русев е създател на икономическия екип на НДСВ, включително участието на Милен Велчев (министър на финансите) и Николай Василев (вицепремиер и министър на транспорта). Казината на НОВЕ включват ЛОНДОН ЛАЗИНО в хотел Радисън в София и РИЛА КАЗИНО в хотел Рила, също в София. Смята се, че Божков контролира хотел Рила чрез ИРЕНА МАРИНОВА (директор и собственик на хотел Риел 99 и член на управителния борд на хотела) и чрез АНТОНИ НАУМОВ (директор на управата на хотела). Маринова има и дялове в БУЛ ИНС (виж ИНТЕРГРУП), заедно с Божков (чрез НОВЕ). Наумов и Божков са съдружници в няколко фирми, включително баскетболния отбор на ЦСКА. Божков използва влиянието си за да блокира трансфера на около 49% от хотел Рила, предмет на проточила се реституция, за която претендира българската еврейска общност. Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет. Божков е свързан и с ИНТЕРГРУП (чрез фирмата АЙДЖИЕМ, която той притежава в съдружие с МЛАДЕН МИХАЛЕВ и чрез делът на НОВЕ в БУЛ ИНС) и с ИВАН ТОДОРОВ (виж ИНТЕРГРУП и АМИГОС).


 

12.01.2007 – Министър-председател Сергей Станишев, управляваща коалиция БСП-НДСВ-ДПС, вътрешен министър Румен Петков, главен прокурор Борис Велчев

Портал Европа: ЧАРТЪР НА ФОНДАЦИЯ “ТРАКИЯ” ВОЗИЛ ЗАМЕСТНИКА НА СТЕФАН ДАНАИЛОВ ЗА АНТИЧНАТА ИЗЛОЖБА В БРЮКСЕЛ

Фондацията на “Нове Холдинг” поела всички разходи по организацията на изложбата “Великолепието на България” в Европарламента в Брюксел, предизвикала негативен обществен отзвук тази седмица.

Фондация “Тракия” е финансирала изцяло проявата, научи Портал ЕВРОПА. Официалните гости за откриването й са били превозени с чартърен полет. Самолетът е нает специално от фондацията на “Нове Холдинг”.

На борда му безплатно са се возили 10-15 журналисти и зам.-министърът на културата Иван Токаджиев. Фондацията не е плащала за нощувките на висшия държавен служител и представителите на медиите, тъй като чартърният самолет ги е върнал в България още същата вечер.


 

25.09.2008 – Министър-председател Сергей Станишев, управляваща коалиция БСП-НДСВ-ДПС, вътрешен министър Михаил Миков, главен прокурор Борис Велчев

София, Посолство на САЩ, Посланик Макълдауни : Европейската комисия претегля следващите си стъпки спрямо България

Шефът на разследващото и оперативно бюро на ОЛАФ Тиери Кретен в разговор с посланик Макълдауни: “Кретен каза, че повечето от разследванията на неговата организация водят евентуално към един човек –  Васил Божков – Черепа – изключително влиятелен бизнесмен, с известни връзки с организираната престъпност и с много високопоставени политици. Ако България свали Божков, това ще бъде прогрес”, каза Кретен.


 

11.09.2009 – Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, главен прокурор Борис Велчев

София, Посолство на САЩ, посланик Джеймс Ордуей: Най-търсените престъпници на България: Черепа, Баретата, Пилето и Пръча

“3. (C) Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа. Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес NOVE HOLDING, който включва над 30 компании и филиали. Богатството на Божков се изчислява на 1.5 милиарда щатски долара – той е един от най-богатите хора в България и почти успя да влезе в списъка на 50-те най-богати източно-европейци за 2008 г. В момента, той бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии. Но, както се твърди, все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства. (Ref B).”


 

29.12.2009 Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, главен прокурор Борис Велчев

САЩ, Вашингтон DC, Държавен департамент, Хилари Клинтън: АПЛОДИСМЕНТИ ЗА ДОКЛАДА ЗА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

1. (S) Анализаторите във Вашингтон оценяват високо доклада за българската организирана престъпност. Това е доклад точно от този вид и от това качество, на които анализаторите се надяват. Ще сме дълбоко благодарни и за допълнителни сведения за организираните престъпници, дейностите с които се занимават и връзките им с известни бизнесмени или официални представители на правителството, доколкото ви позволяват времето, ресурсите и вашата безопасност. Още веднъж бихме искали да подчертаем благодарността си за този доклад, още повече, че е съвсем навременен. Почти приключваме с по-дълъг документ, разработен за висши законодатели в областта на организираната престъпност.

БИХМЕ ИСКАЛИ ДА ПРЕДЛОЖИМ СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ, С КОИТО ДА ПОДПОМОГНЕМ И ДА НАСОЧИМ БЪДЕЩИ ДОКЛАДИ

A. (S) Моля за подробна информация за видовете производства и имената на компании, в които български (или чужди) престъпници са инвестирали, придобили или смятат да придобият.

B. (S) Моля за подробна информация за притежаваните банки и информация за техниките, използвани от престъпниците при прането на пари.

C. (S) Моля за подробна информация за връзки между престъпници и официални представители на правителството…

 


 

Допълнителните сведения…



 

26.12.2010 – Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, главен прокурор Борис Велчев

“Нове” на Божков поема управлението на “Холдинг Пътища”

“Нове холдинг”, в което мажоритарен собственик е Васил Божков, поема управлението на инфраструктурните дружества “Холдинг Пътища” и “Железопътна инфраструктура – холдингово дружество”, съобщиха от двете компании.


 

31.08.2010 – Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, главен прокурор Борис Велчев 

Холдинг Пътища ще строи магистрала Тракия с пари от Оперативна програма “Транспорт”

На 31.08.2010г., „Холдинг Пътища” АД подписа Договор за допълнително проектиране и строителството на обект: Автомагистрала “Тракия” /А-4/ “Оризово – Бургас”, участък: Лот 4 “ЯМБОЛ – КАРНОБАТ” от км 276+200 (съвпада с км 277+597 на Лот 3) до км 325+280″ с Възложител Агенция „Пътна инфраструктура”. Стойността на договора е 174,7 млн. лева без ДДС, а срокът за изпълнение – 28 месеца. Проектът се финансира по ОП „Транспорт”.


 

11.02.2011 – Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, главен прокурор Борис Велчев.

През 2011 г. “Холдинг пътища” с проекти за над 500 млн. лв.

– Какви проекти ще изпълнявате през 2011 г.?

– Предстои стартирането на много проекти през 2011 г. и 2012 г. Имаме потенциал да спечелим и изградим нови пътища, да участваме в рехабилитацията и поддържането на съществуваща пътна мрежа. Пътните проекти на компанията – ново строителство, рехабилитация и реконструкция, са на обща стойност 329 млн. лв. с ДДС за 2011г. и са за общо 658 км. През годината ще поддържаме и ремонтираме и 3944 км шосета на очаквана стойност 16 млн. лв. без ДДС. Явяваме се на търгове за големи инфраструктурни проекти, защото сме голяма и сериозна компания. Печелим част от тях, а други естествено остават за конкурентите ни. Ще кандидатстваме и в търговете за следващите етапи на метрото в София. Сериозно присъстваме и във ВиК сектора. Изпълняваме водния цикъл на София на обща стойност 15 млн. евро по Оперативна програма “Околна среда”.


 

18.08.2011 – Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, главен прокурор Борис Велчев.

Холдинг Пътища ще строи и магистрала Марица

Дъщерно дружество на „Холдинг Пътища” АД сключи договор за изпълнение на нов участък от АМ „Марица”

***

Водещи новини

Времето