Комисията за защита на личните данни тормози журналистите за теча на адреси от Външно

Биволъ / / https://bivol.bg/kzld.html
Комисията за защита на личните данни тормози журналистите за теча на адреси от Външно

Capture_decran_2011-11-23_a_19.27.38

След като от сайта на МВнР изтекоха личните данни на 36000 българи в чужбина, Комисията за защита на личните данни се самосезира и извърши проверка. Тя обаче е приключила без санкции за министерството, съобщи в. “24 часа”.

Установено е, че МВнР е сложило на сайта си файл с адресите на гражданите, с което е нарушило закона, но своевременно е осъзнало грешката си и файлът е бил свален.

Тук идва и най-интересният момент от проверката: тъй като нямало налични екранни разпечатки, Комисията решила да не глобява МВнР, пише в кореспонденцията на “24 часа”. Редакцията обаче намерила такава разпечатка на сайта Биволъ и я предоставила на КЗЛД, които обещали да преразгледат заключението на проверката.

Днес се получи и писмо от КЗЛД, с което се иска в 7 дневен срок в деловодството на Комисията да бъде депозиран списъкът с 36000 адреса и обяснения кога и как е бил свален.

Редакцията на Биволъ няма представител в София, който да занесе на крака въпросния списък. Считаме, че тази информация не трябва да бъде съхранявана, изпращана или пренасяна на физически носител без да е защитена с шифър. Ще отделим нужното време, за да изпратим файла в КЗЛД по електронна поща, след което паролата за разшифроването на файла ще бъде съобщена по телефона на компетентно лице.

Ще трябва да се пращат и обяснение? Например такова: “Долуподписаният Атанас Чобанов обяснявам, че на 8 октомври в 20 ч. средноевропейско време отворих сайта на МВнР на страницата “Избори 2011”, кликнах на линка “Списък на гражданите изпратили заявления за гласуване в чужбина” и се отвори файл, съдържащ трите имена и постоянните адреси на 36000 граждани”. Друго обяснение няма. Но към обяснението ще има и няколко въпроса.

Защо е нужно да ни губят времето и защо им е нужен списъкът и екранните разпечатки, след като експертите на КЗЛД разполагат със самопризнанията на МВнР и са установили, че има закононарушение.

Въпросните експерти дали са поискали от МВнР дневниците от посещенията на сайта в периода когато файлът е бил достъпен за сваляне? От тях може да се установи с точност до секундата колко души и от кои географски локации са свалили въпросния файл.

Освен това Комисията ще трябва да обясни как така липсата на екранни разпечатки отменя наказанието за МВнР предвидено по закон!?

Има и друго. Външно съвсем осъзнато е излъгало КЗЛД за “осъзнаването”.

Никакво осъзнаване на грешката не е имало, а Министерството беше предупредено по електронна поща от граждани в чужбина за наличието на скандалния файл на сайта.

Ако никой не ги беше предупредил, така и щеше да си остане на сайта им до ден днешен.

***