ВСС: Магистрат, който лъже не нарушава Етичния кодекс

Биволъ / / https://bivol.bg/vsstopola.html
ВСС: Магистрат, който лъже не нарушава Етичния кодекс

Разследване на Биволъ показа, че семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов – председателката на СГС Владимира Янева се е укрила през 2008 г. от призовкарите като е посочила за настоящ адрес ул. Седма 9А в каварненското село Топола.

Съдията от Софийски районен съд по гражданското дело, по което е призована Янева е поискал от МВР справка за настоящия адрес на съдийката, която по това време правораздава в СГС. В справката, публикувана в Биволъ, адресът е отразен черно на бяло. Кметът на Топола обаче е върнал призовката с ръкописно уточнение, че Владимира Янева не е регистрирана и не фигурира на адреса в селището.

В ефира на bTV председателят на СГС Владимира Янева категорично отрече, че има адресна регистрация на морето, както и че е имало неуспешен опит да бъде призована там.

Имате ли адрес на морето?

Владимира Янева: Не, нямам адрес на морето.

Има ли дело срещу Вас от мебелна фирма?

Владимира Янева: Да имах дело с мебелна фирма, която го изгуби.

Твърди се, че по това дело не са успели да ви призоват, защото се оказало, че сте адресно регистрирана някъде в община Каварна.

Владимира Янева: Няма такова нещо. Те идваха на новия адрес, на който живея, и много добре знае, къде е адресът…

bTV Тази Сутрин, 06.10.2011

След тази явна лъжа Биволъ сезира Комисията за професионална етика и борба с корупцията към ВСС, тъй като според Кодекса за етично поведение на българските магистрати, магистратът трябва да бъде честен, коректен и учтив, както в работата си, така и в личния си живот и да се отнася с уважение към хората като съблюдава техните права и свободи.

Отговорът на Комисията, подписан от Цони Цонев е, че изнесените данни не сочат допуснати нарушения на Етичния кодекс на българските магистрати от съдия Владимира Янева.

Capture_decran_2011-12-01_a_15.47.59

Тъй като вписването на настоящ адрес по закон става с декларация и подпис на лицето, Биволъ ще изпрати сигнал и в Прокуратурата, за да се провери дали Владимира Янева не е нарушила закона като е подписала декларация с невярно съдържание.

***

Времето