Цеко Минев произведе Христо Стоичков във “величие”

Биволъ / / https://bivol.bg/velichie.html
Цеко Минев произведе Христо Стоичков във “величие”

akademici

Произведеният в “хонорис кауза” футболист Христо Стоичков беше издигнат във “величие” от Цеко Минев, собственик на ски курорта Банско.

Стоичков, както и други “величия” от света на спорта ще правят компания на принца на Монако Албер II в ски отбор, който ще проведе демонстративни състезания по слалом и биатлон и благотворителна акция за деца с увреждания.

Освен Стоичков и принц Албер, “почти сигурно ще огрее Зимното княжество на Изтока” и ослепителната съпруга на принца – бившата плувкиня от ЮАР Чарлийн Уитсток, съобщават организаторите в комюнике предадено от БТА.

От българска страна зимното княжество ще бъде огрято от “добрата приятелка на принца и първа дама на БОК Стефка Костадинова”.

Кризисен пиар на ПИБ

Тази блага вест, която е вид кризисен пиар, идва ден след като еколозите обявиха, че ще протестират пред европейските институции срещу новия проектозакон за горите, който дава право да се строят ски-съоръжения в природните паркове Витоша и Пирин. Това може да се тълкува и като непозволена държавна помощ, подобно на заменките на предишното правителство, заради които страната е дадена на съд от ЕК.

Проектозаконът беше одобрен ударно от правителството след натиск на офшорните собственици на “Витоша ски”, които тази година не пуснаха лифтовете и провалиха ски сезона за столичани.

Офшорките зад “Витоша ски” и “Юлен” всъщност прикриват реалните собственици, свързани с Първа инвестициона банка.

Рейтингът на банката наскоро беше поставен под наблюдение от международната кредитна агенция Фич, тъй като: “съществува риск от кредитиране на свързани лица с оглед на непълното оповестяване на акционерната структура”, “другите интереси на мажоритарните собственици са в капиталоемки бизнеси (по-конкретно туристическа инфраструктура)”. Отбелязани са и “слабостите в корпоративното управление и относително високорисковия характер на някои от кредитните експозиции”.

Много по-сурова е оценката на американския посланик Джон Байърли в таен дипломатически доклад от 2006 г. В него се казва, че ПИБ е банка с непрозрачни офшорни собственици, занимаваща се с пране на пари и раздаване на кредити на свързани лица, стъпила с единия крак в легалния бизнес, а с другия “в най-тъмните сфери на престъпния свят”.

***

Времето