2011 – Ако прасетата бяха дракони…

Биволъ / / https://bivol.bg/bivol-2011.html
2011 – Ако прасетата бяха дракони…

2011 беше добра година за управляващите и обслужваните от тях олигарси.

Въпреки натрупващите се данни за престъпления, в които са замесени много незаконно забогатели българи, въпреки заканите те да бъдат стигматизирани в списъци и регистри, нито един от тях не стана клиент на прокуратурата през 2011 г.

Като “постижение” на правораздаването може да се отбележи условната присъда за Христо Ковачки, откраднал 16 милиона лева ДДС. Друго постижение е, че почти две години след ареста на Алексей Петров, делото срещу него и престъпната му група най-сетне започна.

Държавата продължи да подпомага скандалните банки, стъпили “в най-тъмните сфери на престъпния свят“, вкарвайки в тях все повече пари на данъкоплатците. С тези пари се кредитират свързани с властта лица и се изкупуват медии, които осигуряват медиен комфорт на управниците.

Подаръци получиха и алчните унищожители на бългаската природа. Те ще могат да строят в държавни гори и природни паркове. Честито на Цеко Минев от ПИБ, който владее Банско. Честито и на Цветелина Бориславова, през чиято бивша банка СИБАНК са изпрани пари от престъпната дейност на Бойко Борисов. Тя владее Пампорово.

Продължиха кражбите на акциз от големи предприятия, които се ползват с имунитет срещу наказателно преследване. С откраднатото се финансират политически партии.

Безспорно доказателство за това беше премиерската и президентска закрила на фабриката на покойния крадец на акциз Мишо Бирата. За това ни информираха записите от “Тановгейт“.

Друго доказателство е циркът, разигран с лиценза на комбината “Лукойл”. Ако се прилагаше стриктно законът, “Лукойл” трябваше да е затворен, а управителят му Валентин Златев да е в ареста за нанасяне на огромни щети на бюджета.

От Wikileaks научихме, че както американците, така и руснаците (чрез Валентин Златев) държат премиера Борисов с компрометиращи данни за тъмното му мутренско минало. Изглежда и от двата лагера го побутват “в правилната посока”, използвайки тези зависимости.

Като цяло намаля свободата, увеличи се грубата намеса на властта в правосъдието и в личния живот на гражданите. Изборите бяха пълна пародия. Властта се попълни със зависими мижитурки, некадърници и кариеристи.

Най-лошата година след 1997 – така оценяват изтеклата 2011 повечето граждани. Причината естествено е в кризата, но и в задълбочаващия се дефицит на справедливост. Все по-абстрактна е надеждата българите да заживеят в работеща правова държава.

Но надежда има. Протестиращият човек стана “човек на годината” според списание “Тайм”. В България той се прояви като на няколко пъти освирка групово премиера Борисов. Същият този Борисов, който пред американския посланик се самоопределил като “най-голямата придобивка на България”.

“Придобивката” отговори на публичното бламиране с публична обида. Определи протестиращите като “прасета, които искат да си седят в кочината”.

2012 е година на Дракона по китайския хороскоп. През 2012 българските прасета или ще покажат, че могат да се борят като дракони за свобода и справедливост, или ще отидат безропотно на заколение.

Няма да е лесно. Както казват старите хора: “бори се като прасе с тиква”.

Но и не е известен друг начин да се изринат от кочината боклуците, задръстили входа, изхода и вътрешността.

***