След 10 години президентът Петър Стоянов проговори:

След 10 години президентът Петър Стоянов проговори:

Изд. „Изток – Запад” пусна на книжния пазар „Това се случи пред очите ми” –  книга първа от двутомника на Йордан Василев, основател и първи гл. редактор на „Демокрация”, вестника на СДС. Това е поглед към близкото минало, разказ за промените след падането на комунизма и за събитията в България по време на президентския мандат на Петър Стоянов.  Премиерата в София ще бъда на 6 февруари във Военния клуб от 17.30 часа, а  на 13 февруари в Пловдив, в хотел „Тримонциум”.

Редактор на книгата е Румен Леонидов, който участва в нея с няколко коментара и послеслов. Ето част от въпросите, които задава изданието.

Как възникват първите неформални дружества и СДС;

Кой възстановява старите партии, без някой да е гласувал за лидерите им;

Защо назначените лидери се оказват агенти на ДС;

Защо „червеният парламент” назначава Желю Желев за президент;

Как Петър Стоянов е назначен за зам.-министър на правосъдието;

Защо д-р Желев тръгва да сваля „синия” кабинета на Ф.Димитров;

Кой разцепи СДС и как екс комунистите си върнаха властта;

Как Костов бе избран за председател на СДС, въпреки несъгласието на част от партиите в синята коалиция;

Кой най-често напомня бъдещия Командир за двата му неуспешни опита за членство в БКП;

Защо в СДС е няма опашка от кандидати за президент: защо се отказват Йордан Соколов, Симеон ІІ и д-р Петър Константинов;

Как се стигна до кандидатурата на Петър Стоянов;

Защо опозицията отива на вътрешни избори в: марксистът Желев срещу антикомуниста Стоянов;

Каква е истината за драмата на 4 февруари 1997 г., когато страната е изправена пред гражданска война: президентът Стоянов свидетелства от първо лице;

Как България доживя да се превърна в „президентска република”;

Защо младият президент повтаря до омръзване мантрата: „НАТО, НАТО, НАТО!”;

Как се роди фраза: „Историята на Македония е част от най-романтичната история на България.”;

Какво е очаквал Костов – Стоянов да бъде церемониален държавен глава,  но защо историята бе подготвила друго;

Защо Жан Виденов се опъна на руския натиск, а Иван Костов им подари „Лукойл”; 

Защо точно Иван Костов бе избран за финансов министър в кабинета Попов веднага след оттеглянето на Луканов

Колко „законно“ бяха ограбени българските граждани чрез фалиралите банки и пирамиди, как бяха присвоени външно търговските ни дружества, защо никой не разследва и не осъди отговорните за това;

Защо Командира не отвори решително архивите на ДС;

Защо приватизацията у нас бе проведена по Луканов: така, че облагодетелства основно бившите комунисти и върхушката на ДС;

Кой предаде държавния монопол в икономиката в ръцете на частните монополисти?

Защо първият български държавен глава след Втората световна война, който не е бил член на комунистическата партия и който на практика наложи идеята за приобщаването ни към западната цивилизация, преди изборите за втори мандат бе изоставен от синята партия, командвана от Костов: по Дарик радио Екатерина Михайлова заявява, че СДС няма свой кандидат за президент;

Втората част на книгата „Това се случи пред очите ми” ще излезе през май. В нея зададените въпросите ще бъдат заменени от откровените отговори.

Йордан Василев, роден на 26 септември 1935 г., е български литератор и политик, автор на 15 книги, между които и две за Елисавета Багряна, в съавторство със съпругата му Блага Димитрова. През март 1948 г. семейството му е изселено от София. Следва българска филология, а през 1956 г. след въстанието в Унгария е изключен от Софийския университет, който завършва по-късно. Работи в сп. „Септември“ и  сп. „Литературна мисъл“, а по-късно и в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г. През ноември 1988 г. е сред основателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството и по-късно на СДС. Бил е депутат в 7 Велико Народно събрание и в 36 НС, в което е и председател на Комисията за национална сигурност. Основател и първи главен е редактор на в-к „Демокрация“.

 

Президентът Петър Стоянов е най-популярният политик

на българския преход

Петър Стоянов е президент на Република България от 1997 г. до 2002 г. Той ще бъде запомнен с недвусмислената си политика по отношение на външнополитическите приоритети на България, така и с категоричната си позиция срещу корупцията. Бившият държавен глава ще остане с реномето си на политик, който не е придобил никакви лични облаги от властта.

През 2003 г. е избран за член на Европейския изпълнителен комитет на Трилатералната комисия (наричана още световното правителство в сянка), чийто създател и пръв председател е Дейвид Рокфелер. Член е на борда на директорите на Глобалната инициатива за справедливост, основана от президента Бил Клинтън.

От началото на 2004 г. е член на Международния съвет на Американската асоциация на юристите. Съпредседател е на Световния проект за справедливост, Вашингтон. Президент е и на Центъра за глобален диалог и сътрудничество в Женева.

Според агенция МБМД „Той е!” най-популярния политик на българския преход, постигнал най-висок рейтинг в новата история на България – 91%.

Женен е за Антонина Стоянова. Имат две деца.

***