Миналото на Странджа възкръсна в книга

Миналото на Странджа възкръсна в книга

 

Миналото на Странджа оживя между кориците на новия труд на краеведът Милка Коларова „Малко Търново- страници от миналото”. В края на миналата седмица книгата бе представена за първи път пред читателите в рамките на XX-те Летни културни празници на Малко Търново.

Под вещото ръководство на дългогодишния културен деятел и общественик Георги Цъгов уважилите промоцията се запознаха с дългогодишното изследване на духовните процеси в Странджа. Пълен преглед на просветното дело в района, разбор на специфичната архитектура, с която са известни сградите в Малкотърновско, портрети на отдавна забравени личности, фолклор, традиции и вярвания  е успяла да събере 85-годишната учителка и да ги систематизира на повече от 400 страници. 60 библиографични извора и разговори с над 100 информатора, често съвременници на разказваните истории, са намерили място в „Страниците от миналото”.  Повече като история, отколкото научно обобщение е краеведският труд на Милка Коларова и затова обещава навлизането в детайлите на странджанското възраждане да става увлекателно и с лекота. „Бургас има своето възраждане именно чрез Малко Търново” подчерта Георги Цъгов, докато разказваше за интелектуалната подкрепа, която малкият в началото на 20 век Бургас е получил от странджанския град.

Специален гост на промоцията бе пра- внучката на един от най-богатите българи през 19 век в Одринско- Георги /Анегности/ Дяков, на който в „Страниците” е посветен цял раздел. Въпреки че от десетилетия  Лиляна Димитрова- Шмидт живее и работи в Германия, връзката и с България и с корените остава ненарушима и от година на година все по-здрава. Носителката на международната Хердерова награда благодари на Милка Коларова за усилията да издири и разкаже историята на рода Дякови и призна, че сама е започнала да търси и окомплектова информации за Малко Търново и рода, от който произлиза.

Сред гостите бе забелязан и кметът на Малко Търново Илиян Янчев, който не пропусна да поздрави авторката. „Днес съм тук не като кмет. Днес съм отново ученик на другарката Коларова и с респект свеждам глава пред нейния колосален труд и неизчерпаема енергия. Не виждам промяна в нейната борбеност- почти 30 години Милка Коларова не преподава, но у нея няма и помен от умора и желание за почивка. Благодаря за огромната работа, която сте свършили, за да бъде тази книга днес в ръцете ни. Поклон, учителко!” с вълнение каза градоначалникът.

С филм на големия режисьор Никола Ковачев, посветен на Странджа и презентиран лично от вдовицата му- художничката Елисавета Иконописова продължи поредната културна вечер от летните празници на Малко Търново.

***

Времето