ДКСИ: Няма нито една разсекретена тайна от службите

Биволъ / / https://bivol.bg/dksi-secret.html
ДКСИ: Няма нито една разсекретена тайна от службите

Нито една държавна тайна не е разсекретена до момента от българските служби ЦСБОП, НСС и НРС и техните приемници за периода от тяхното създаване до 18.01.1998 г. Това става ясно от запитване по ЗДОИ отправено от Биволъ до ДКСИ.

По закон всички документи до тази дата с гриф “Секретно” би трябвало да са достъпни по Закона за достъп до обществена информация, а ДКСИ води регистър за всички държавни и служебни тайни, в който пише кога са разсекретени.

“На основание чл. 35, ал. 1 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), ДКСИ води регистър на материалите и документите, съдържащи класифицирана информация, представляваща държавна или служебна тайна. Във връзка с горното и на основание чл. 35, ал. 3 от ЗЗКИ ръководителят на организационната единица (ОЕ) е задължен да предостави на ДКСИ информацията за създадената в ОЕ класифицирана информация, като посочи дата на създаване на документа и предвидена дата за премахване на нивото на неговата класификация, правното основание за класифициране на документа, нивото на класификация и промяна или премахване на нивото, както и датата на извършване на промяна (премахване) на нивото на класификация.” – обяснява се в отговора получен по електронна поща.

След направена проверка в информационните масиви на ДКСИ от регистъра по чл. 35 от ЗЗКИ се установи, че няма данни за декласифицирани документи с грифове за сигурност „Секретно” на ЦСБОП, НСС и НРС от създаването на службите до 18.01.1998 г. – заключава ДКСИ.

Според същия закон ДКСИ може да реши да удължи с 15 години засекретяването на документите с гриф “Секретно” и с 5 години документите с гриф “Поверително”.

Самите служби нямат право да удължават срока за класификация сами,  това е от прерогатив на ДКСИ, разписан в Закона за защита на класифицираната информация.

Отговорът може да означава две неща: че ДКСИ е успяла да презасекрети абсолютно всичко изпратено от службите, или от “организационните единици” не е постъпило никаква информация за регистъра.

Биволъ отправи запитвания по ЗДОИ към ДКСИ, ГДБОП (наследила ЦСБОП), ДАНС (наследила НСС) и НРС, след като в Balkanleaks изтече документ с гриф  “Секретно”, показващ участието на сегашния главен секретар на ДАНС Младен Георгиев в разследването на атентата срещу Цветелина Бориславова. Отговори от службите все още няма. 

Секретно или не?

Ако всичко секретно произведено от ЦСБОП беше отбелязано в регистъра на ДКСИ, документът с гриф публикуван в Balkanleaks би трябвало да излезе в регистъра и да стане ясно какъв е неговият статут: секретен или декласифициран и достъпен по ЗДОИ. Вместо това комисията изпрати отговор, че го издирва в “компетентните органи”.


През последните дни в публичното пространство се размахват документи с гриф, които според израза на управляващите и опозицията са изпаднали от някакви кашони в МИЕТ.

Премиерът Борисов похвали икономическия министър Делян Добрев, че варди секретните документи под юргана, за да не ги открадне някой. По закон обаче тези документи трябва да се съхраняват в “организационната единица” и да са отбелязани в регистъра на ДКСИ.

***