Репортери без граници е против директор на ДАНС, който е следил журналисти

Биволъ / / https://bivol.bg/rsf-dans-galeria.html
Репортери без граници е против директор на ДАНС, който е следил журналисти

Capture_2013-06-24_a_23.14.01

Международната правозащитна организация “Репортери без граници” изрази безпокойство от полемиката около номинацията на нов директор на ДАНС. Без да споменава името на Владимир Писанчев, който в момент е и.д. директор и една от възможните номинации, потвърдена от премиера Орешарски, “Репортери без граници” припомня, че още през 2009 г. е публикувала доклад за подслушването на български журналисти в разработката “Галерия”. Именно Писанчев беше едно от главните действащи лица, разпоредили и наблюдавали тази скандална разработка.

Призоваваме правителството и българския парламент да си даде нужното време, за да проучи кандидатурите (за шеф на ДАНС б. ред.). Важно е новият директор да е лице, което да е над всякакво съмнение, без директни или индиректни връзки с аферите за следене на журналисти, които вече значително навредиха на доверието в този орган” – пише в комюникето публикувано на сайта на организацията.

В него се припомня също така декларацията на бившия премиер Бойко Борисов през февруари, че може да образува разработки на всички журналисти. Той заяви това след като излезе досието “Буда”, уличаващо го във връзки с организираната престъпност. Изявлението провокира възмущение сред гилдията и реакции на правозащитните организации. Според “Репортери без граници” думите на Борисов свидетелстват за “значителната работа, която очаква новото ръководство на ДАНС, ако иска да възстанови доверието между професионалните журналисти и институциите.”

На два пъти колектив от журналисти и правозащитници внесе писма до главния прокурор с настояване да се извърши проверка дали има образувани такива дела срещу журналисти, но отговор така и не се получи.

Комюникето завършва с призив към премиера Орешарски да публикува разработката “Галерия”. Според организацията е важно тази афера да бъде анализирана спокойно и при пълен достъп до досието. Двете предишни правителства се ангажираха публично да публикуват “Галерия”, но не го сториха, припомнят от “Репортери без граници”.

Биволъ припомня също, че в деловодството на премиера Орешарски трета седмица отлежава писмо от водещи български журналисти с искане да се разсекретят разработките “Галерия” и “Будали”. Както главния прокурор, така и премиера до момента не считат за нужно да дадат какъвто и да било отговор на гилдията, задълбочавайки недоверието към институциите, вместо да го подобряват.

През последните години България се срина във всички класации на свободата на словото и е стабилно на последното място сред всички европейски страни, в съседство с африкански държави с бедни демократична традиции. Медийната свобода стана също така акцент в критиките на Европейската комисия към България, наред с критиките в областите на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност.

***

Водещи новини

Времето