Галерия без цензура (обновена)

Галерия без цензура (обновена)

Capture_2013-07-12_a_14.04.07

Capture_2013-07-12_a_15.09.03

ДАНС разсекрети делото Галерия. Най-после, казват всички, които настояваха за това, вкл. и ние от Биволъ.

Само че този необичаен за агенцията акт на прозрачност едновременно я орезили. В публикувания на страницата на агенцията PDF файл са заличени служебни и лични данни, но заличаването се премахва елементарно, за секунди.

Тази очевидна издънка повдига въпроса по какъв начин ДАНС пази националната информационна сигурност? Що за специалисти работят там? Или подобно на други служби по света, и ДАНС е предоставила на американските агенции пълни права върху цялата информация на държавата, за да се посвети на присъщата за един наследник на ДС политическа репресия?

Обновено: 19:50 12/07/13 Както забелязаха колегите от в. Сега, по чието искане за достъп до информация е разсекретена Галерия, към 18 ч. достъпът до файла е бил спрян, а към 18:37 отново е пуснат, но файлът е подменен с друг, в който служебните и лични данни са заличени по правилата. Биволъ и много други редакции пазят оригиналния файл, публикуван преди 18 ч. на 12/07/2013, в който нескопосно са заличените лични и служебни данни чрез наслагване на картинки в Adobe Acrobat.

Изводът, който можем да направим от “Галерия” е, че българският данъкоплатец плаща луди пари за заплати и техническо обезпечаване на една мегаагенция, която вместо да пази националната сигурност се занимава с “вътрешния враг” и подслушвания на журналисти и политици.

Фактът, че разработката “Будали” не е разсекретена, въпреки изричното настояване на много журналисти и общественици показва, че тези практики не са останали в далечната 2008 г., а си работят и в момента.

Биволъ публикува версията без цензура на служебните данни, като все пак заличихме личните данни: ЕГН, телефони и адреси на лицата, протичащи по разработката. Вижте я тук. За да видите заличените данни направете увеличение върху зачеркнатите с маркер зони.

Кой знае защо в ДАНС са си играли да заличават и публична информация, като имена на фирми и техните ЕИК. Явно за голям секрет се счита името на отдела, водил разработката Л-01 и на оперативните работници, макар че имената на шефовете им са публични. От нецензурирания файл става ясно, че “Галерия” е образувана от младши агент II степен Магдалена Иванова Иванова, експерт в отдел Л-01 към дирекция “Вътрешна сигурност”. Директорът на дирекцията и сегашен и.д. председател на ДАНС Владимир Писанчев е одобрил предложението. По-късно поради преназначаване на Магдалена Иванова делото е предадено на младши агент III степен Калоян Митков Кунев от същия отдел.

“Галерия” е образувана покрай течове на информация от агенцията към сайта “Опасните новини”, става ясно от справките по разработката. “Част от изнесената информация отговаря на истината и тя е изнесена от вътрешни източници от различни отдели на ДАНС”,  пише в делото.

Архив на сайта “Опасните”, запазен от Биволъ. Можете да го видите тук. А ако не желаете да бъдете обект на подслушване, поръчайте си най-надеждното средство Cryptophone тук.

Приятно четене.

galeria-no-censorship_page_01galeria-no-censorship_page_02galeria-no-censorship_page_03galeria-no-censorship_page_04galeria-no-censorship_page_05galeria-no-censorship_page_06galeria-no-censorship_page_07galeria-no-censorship_page_08galeria-no-censorship_page_09galeria-no-censorship_page_10galeria-no-censorship_page_11galeria-no-censorship_page_12galeria-no-censorship_page_13galeria-no-censorship_page_14galeria-no-censorship_page_15galeria-no-censorship_page_16galeria-no-censorship_page_17galeria-no-censorship_page_18galeria-no-censorship_page_19galeria-no-censorship_page_20galeria-no-censorship_page_21galeria-no-censorship_page_22galeria-no-censorship_page_23galeria-no-censorship_page_24galeria-no-censorship_page_25galeria-no-censorship_page_26galeria-no-censorship_page_27galeria-no-censorship_page_28galeria-no-censorship_page_29galeria-no-censorship_page_30galeria-no-censorship_page_31galeria-no-censorship_page_32galeria-no-censorship_page_33galeria-no-censorship_page_34galeria-no-censorship_page_35galeria-no-censorship_page_36galeria-no-censorship_page_37galeria-no-censorship_page_38galeria-no-censorship_page_39galeria-no-censorship_page_40galeria-no-censorship_page_41galeria-no-censorship_page_42galeria-no-censorship_page_43galeria-no-censorship_page_44galeria-no-censorship_page_45galeria-no-censorship_page_46

***