Прокуратурата прикри престъпление със заграбената държавна земя от фирма свързана с Емил Димитров

Прокуратурата прикри престъпление със заграбената държавна земя от фирма свързана с Емил Димитров

Четири прокуратури бяха мобилизирани, за да смачкат проверката на скандала със заграбена държавна земя от фирма на майката на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. След прехвърляне от Бургас в София и обратно, шест месеца след избухването на “Дюнигейт”, проверката стигна до Несебър, където на 5 юли е прекратена с мотив, че не са открити данни за престъпление.

В разгара на скандала “Дюнигейт”, който Биволъ разкри, лъсна че фирма собственост на 72 годишната майка на депутата Емил Димитров притежава хотел “Хавай” в Несебър, получен със заменка. На съседния терен фирмата си е построила абсолютно незаконно басейни, тенис кортове и бар. Теренът обаче е държавна собственост и е включен в държавния горски фонд. За да го придобие и узакони самоуправството, фирмата започва процедура по Чл.73, ал 1, т.1. от новия Закон за горите, приет през 2011 с дейното участие на самия Емил Димитров. Същата процедура е използвана от всички мераклии за апетитни държавни земи в скандала “Дюнигейт”. Единственият възможен мотив за промяна на предназначението и продажбата на земята съгласно Чл. 73 е, че на нея има “друго хидротехническо съоръжение”, за каквото вероятно би минал басейнът. За зла участ на Мама Нора и нейния съдружник, след като избухна скандалът всички процедури по сделките бяха спрени. Тогавашните оправдания на министър Мирослав Найденов, че правителството на ГЕРБ не е започвало подобни процедури се оказаха една безцеремонна лъжа. Въпреки това като принципал Найденов не направи нищо, за да защити подопечната на министерството си собственост от самоуправството на фирмите на съпартиеца си. 

“Хидротехническото съоръжение” построено на държавната земя

Бутафорното разследване на скандала “Дюнигейт” направи всичко възможно да прикрие Емил Димитров и цялата корупционна схема, започнала още от времето на предишната Тройна коалиция. Междуведомствената комисия, в която участваха същите чиновници, които допуснаха нарушенията довели до “Дюнигейт”, изобщо отказа да се занимава със заграбената земя и незаконното строителство. В доклада изготвен от тази комисия пише единствено, че държавният терен не попада в границата на защитените дюни, а с незаконното строителство трябва да се занимава община Несебър. Замесените в скандала висши функционери от ГЕРБ се опитаха да изкарат виновни за далаверата единствено общинските служители и то заради политически подбуди. Цялата кампания по потулване на действителните виновници се проведе главно от медиите на Пеевски, които тогава обслужваха стриктно правителството на Борисов и бяха подпомогнати от определени “марионетки” в обществените медии.

В началото на февруари 2013 инспекторите на Община Несебър констатират незаконните строежи. На 12.04.2013 кметът издава пет заповеди за премахване, които в момента се обжалват в съда от фирмата ЕКСПРЕС ТУРС ООД, която чрез фирмата ЕЛЕОНОРА ТРАНС е съсобственост на майката на Емил Димитров (72 годишната Елеонора Димитрова) и на бившия сикаджия Славян Теофилов.

Завеждайки административните дела (1419, 1420, 1421 и 1422 от 2013г. в Административен съд – Бургас) ЕКСПРЕС ТУРС ООД всъщност признава за извършеното престъпление – заграбване и самоуправство с чужда собственост, в случая държавна и извършване на незаконен строеж върху нея. Това деяние попада в обсега на чл. Чл. 323а. от Наказателния кодекс: “Който построи сграда върху обработваема земя, земеделска земя или пасище, без да има право на това, се наказва с лишаване от свобода до две години и с глоба от хиляда до три хиляди лева.”

Четири прокуратури замазват престъплението

След публикацията за заграбената земя скандалните факти бяха игнорирани от местните прокурори, които не се самосезираха. В началото на януари Биволъ изпрати сигнал до Окръжна прокуратура – Бургас (Преписка 259/2013). На 14 януари Окръжна прокуратура – Бургас препрати преписката до Софийска градска прокуратура с мотива, че Емил Димитров е депутат от ГЕРБ и проверката не е от нейната компетенция.

Не е ясно защо бургаските прокурори отказаха да се занимават по същество със закононарушението, извършено от юридическо лице с ясни собственици, но е факт, че по това време СГП се управляваше от скандалния прокурор Николай Кокинов, който лъсна в СРС като доверено лице на Бойко Борисов.

Докато трае проверката в СГП, Емил Димитров престава да бъде депутат и преписката 438/2013 по описа на СГП е пратена в Районна прокуратура – Бургас, където е заведена с номер 6595/2013. На 05.06.2013 г. преписката е препратена от Районна прокуратура – Бургас в Районна прокуратура – Несебър, където получава номер 0554/2013 г.

На 04.07.2013 г. прокурор Панталеева от РП-Несебър решава, че няма данни за престъпление и издава Постановление за спиране на наказателно производство. Липсва обаче уведомително писмо до вносителя на сигнала, каквото Прокуратурата е длъжна да прати съгласно Инструкцията за провеждане на предварителни проверки на Главния прокурор (№ И 89/10.03.2011 г). Биволъ не успя да се свърже с прокурор Панталеева за коментар, тъй като тя е в болнични.

Докато прокуратурите си прехвъляха топката, а общината води дела срещу незаконните строежи, ползите за семейната фирма на Емил Димитров са очевидни: цяло лято туристите от хотел “Хавай” разпускаха край басейните, построени незаконно на заграбената държавна земя, показа проверка на място на Биволъ.

Capture_2013-09-02_a_10.57.29

И това лято гостите на хотел “Хавай” разпускаха край незаконното “хидротехническо съоръжение”

Междувременно Емил Димитров се позиционира като жертва на предишното управление и заедно с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и други отцепници от ГЕРБ основа нова партия БАСТА. Политическите мотиви на сегашното управление да му спести обвинения и материални загуби са съвсем прозрачни. Преди няколко дни Прокуратурата каза “баста” на проверката за изборна търговия около Емил ДимитровКазвайки “баста” на Закона въпреки очевидните факти  в случая със заграбената земя, уж независимата Прокуратура за пореден път лъсна като инструмент на задкулисни интереси и бранител на мафиотското статукво.

***

Времето