Даниела Бобева урежда Цеко Минев с нов лифт 10 години след като му хариза печеливш завод

Биволъ / / https://bivol.bg/bobeva-minev.html
Даниела Бобева урежда Цеко Минев с нов лифт 10 години след като му хариза печеливш завод

bobeva

Втори кабинков лифт ще се строи над Банско, правителството застава зад проекта. Това увериха вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Дневник 06.09.2013 г.

Въпреки Виденовата зима, най-голямата криза преживяна в България, заводът за дървени играчки “Изгрев” Банско е печеливш. Единственото подобно предприятие у нас изнася през 1996 г. продукция за 1 млн. марки в Германия, Италия и Франция. Ето защо 90% от капитала на “Изгрев” се продават още на първия търг от масовата приватизация. “33.4% купи АКБ Форест, а 42% – група граждани от София, сред които Даниела Бобева, служебен министър на търговията, и Векил Ванов, бивш социален министър. Столичната група се надява да привлече още 9% от дяловете на завода чрез пълномощно управление на преференциалните акции. Така ще се постигне контрол върху 51% от капитала на дружеството. Новите собственици обещават инвестиции за разширяване на производството” – пише Дневник на 1 март 1997 г.

http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1997/03/01/1430514_durveni_igrachki_za_1_mln_dem_prodade_izgrev_-_bansko/

Вместо инвестиции в производство се случва друго. През 2003 г. предприятието е ликвидирано, а апетитният терен на завода в Банско е продаден на офшорката “Антуеп овърсийз лимитид”, собственик на “Юлен плюс” ЕООД и съсобственик в “Пирин Турист” ООД , която е акционер в “Юлен” АД. Проучване на Биволъ показа, че собствеността на “Юлен” е добре скрита в офшорки, свързвани с Цеко Минев и неговата “Първа инвестиционна банка”, основен лобист за строежите в Пирин.

Преди това да се случи, бившият служебен министър и акционер в “Изгрев” АД Даниела Бобева взима дейно участие в групирането на приватизационни бонове от дребни приносители. Те си нямат идея за плановете на хитрата министърка и не си превръщат боновете в акции. Така в крайна сметка собствеността на “Изгрев” АД се разпределя между тесен кръг от посветени, които планират “удар” с ликвидацията на печелившия завод и продажбата на терена.

Съветът на директорите на “Изгрев-Банско” АД решава на 13.03.2003 г. да вкара дружеството в ликвидация. Производството на завода, което носи милионни печалби от гарантиран западен пазар спира и десетки квалифицирани работници губят работата си. Само месец по-късно всички недвижими активи на завода са продадени за 120 000 лв на “Антуеп” ЕООД.

Година по-късно, на 07.06.2004 “Антуел” продава имота на загуба за 79957,2 лв. на фирмата “Гехард” АД, която също е собственост на кипърска офшорка и тогава се управлява от Иван Крумов Шарланджиев, настоящ управител в “ПСТ Холдинг” на Васил Божков – Черепа (за връзката Бобева – Черепа вижте тук).

Загубата явно е пресметната, тъй като три дни след покупката “Гехард” и Шарланджиев ипотекират имота срещу 11 млн лева заем от Първа инвестиционна банка. Заем, с който е построен днешният хотел “Кемпински Гранд Арена”, оценен през 2006 г. на 15 491 954,4 млн лв.

Днес управител на “Гехард “е лицето Боян Мариянов, който е също така в управата на “Антуеп”, “Пирин-Турист”, “Кемпински Хотел Гранд Арена”, “Юлен” и заедно с Цеко Минев е член на Българската федерация по ски.

След терена за луксозния си хотел, тези любезни спортсмени искат и нов лифт. Ще им го даде същата тази Даниела Бобева, бивш министър, изкласила до вицепремиер в правителството на Орешарски.

***