Българските биометрични паспорти – мисията недовършена

Българските биометрични паспорти – мисията недовършена

Capture_2014-01-27_a_16.14.46

Ако пътувате по света сигурно сте обърнали внимание, че на много летища има автоматичните КПП-та, през които могат да преминат притежателите на паспорти с биометрични данни. Българските биометрични паспорти обаче не са съвместими и, дори да имате такъв документ, може да ви се наложи да чакате на опашка за проверка от граничен полицай.

Случва се и друго. Чисто новият ви биометричен и супер защитен български паспорт може да предизвика съмнение в граничните полицаи именно заради биометричните данни в чипа, които по никакъв начин не могат да бъдат валидирани от системата. Това изглежда подозрително и е възможно дори да ви поискат втори документ за самоличност. В редакцията постъпиха оплаквания на пътуващи, които са били подложени на такъв усилен контрол, което стана повод за журналистическа проверка.

Потърсихме за информация и коментар по тази тема пресслужбата на МВР, откъдето запазиха мълчание. Причината обаче изплува в обява за обществена поръчка на МВР с име “Разширение на системите за публичен частен ключ (PKI), изградени за обслужване на процеса на издаване на документи за самоличност с електронен носител, включително изграждане на единна точка за контакт (SPOC) и връзка с ICAO – PKD върху системата за граничен контрол.”

Тази сложна формулировка се превежда по следния начин: България не поддържа база данни с биометричната информация, до която системите на граничните власти в други страни да правят допитвания в реално време, за да валидират информацията записана в чипа на биометричния паспорт. Съответно в обратна посока българските власти не могат да правят допитвания и да валидират данните от биометрични паспорти на чужди граждани, които влизат у нас.

За да се свърже с други държави по международните стандарти България трябва да има най-напред връзка към публичната директория за ключове на международната организация за гражданска авиация ICAO. Тази система, към която България тепърва ще адаптира своята база с биометрични данни, позволява на граничните власти да се уверят, че документът за пътуване е издаден от доверена институция (МВР), че биометричната информация в него не е била променена след издаването, че паспортът не е клониран и не е обявен за невалиден.

Обществената поръчка за надграждане на системата, на стойност 1 208 333 лв., е обявена в средата на миналата година. Тя обаче е прекратена, тъй като до 05.09.2013 не са постъпили оферти. Не е ясно защо тези параметри са били пропуснати в първоначалната поръчка за биометричните паспорти, изпълнена от Сименс още през 2010 г. Освен, че тръгнаха на куц крак, със скандали, новите паспорти не струваха никак евтино на българските данъкоплатци – 120 млн. евро. Логично би било за тази цена да се поиска и изграждане на съвместимост с международните стандарти, но това не е направено.

Поръчка по поръчка за Сименс

Биволъ се консултира със специалисти в бранша, които под условие за анонимност съобщиха, че МВР не предоставя никаква документация за съществуващата система, изградена от “Сименс”. Това отблъсква потенциалните кандидати и затвърждава подозренията, че надграждането на системата е гласено за същата тази “Сименс”, която след скандалите около новите паспорти се преименува на “Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис”. С други думи: който е градил за много пари сега ще надгражда, но за допълнителни пари.

В новото задание обаче не става и дума за одит за сигурност на системата за паспортите каквито са изискванията на ICAO. Такъв одит не е правен до момента, а условията на ICAO са да се извършва всяка година. Без него не могат да бъдат изградени връзки с другите държави и въвеждането на подобренията за 1,2 млн лева до голяма степен се обезмисля.

Излиза, че дори тези пари да бъдат похарчени, пет години след въвеждането на биометричните паспорти “Гранична полиция” пак няма да излезе от международната информационна изолация. Остава надеждата, че все някой ден след поредното скъпо платено надграждане на надграденото, българските биометрични паспорти все пак ще станат пълноправни ePassports по света.

***

Времето