Израел счита Турция за съюзник на Хамас

Израел счита Турция за съюзник на Хамас

 12-01-03-76770_1

Според официалната позиция на държавата Израел, Турция активно сътрудничи на Хамас и подкрепя радикално ислямистки терористични организации, като първоизточника й “Мюсюлмански братя”. Това стана ясно от изказване на посланика на Израел в България, Н.Пр. Шаул Камиса Раз. Той взе участие в дискусия на тема: “Ситуацията в Близкия Изток и последиците за Държавата Израел”. Раз призна, че приближаването на Турция към тероризма в Близкия изток е започнало с идването на власт на сегашния премиер на Турция Реджеб Таип Ердоган. В момента именно Турция се явява основния защитник на агресорите срещу Израел. Раз смята, че подкрепата на тази държава към терористите в Газа е стигнала до “много опасни нива”.

 img-1

През лятото на 2010 г. израелски командоси превзеха турски кораб, който под формата на хуманитарна помощ се опита да пренесе пари, бойци и материали, необходими за военната дейност на Хамас в Газа. Това доведе до срив в дипломатическите отношения на Израел и Турция, въпреки, че в продължение на години преди това балканската държава започна активно да подкрепя военното палестинско крило. Това се извършва основно зад прикритието на ислямски благотворителни организации, които обаче са засечени в комуникация с Ал Кайда и радикални движения в Северна Африка. Същите организации развиват дейност и на Балканите, като по данни на спец. източници те играят активна роля в каналите на дрога от и за Близкия Изток в посока Европа.

Турският премиер няколкократно се среща с лидера на Газа и Хамас Исмаил Хания, когото прие официално на посещение в правителството и Меджлиса. Може да се каже, че именно Турция започва да измества Иран и Сирия в баланса на влияние над радикалните паравоенни ислямски организации, които са класифицирани като терористични от ЕС и САЩ. В същото време пълен парадокс на подобен завой във външната политика е членството на Турция в НАТО и статутът й на кандидат за ЕС. Турция за пръв път отказа на НАТО и САЩ да използват нейната територия и летища за бази по време на атаката срещу Ал Кайда в Афганистан и режима на Саддам Хюсеин.

След неизпълнимото условие на политическия лидер на Хамас Мехмед Мешаал, че няма да прекратят атаките, докато Израел не се разоръжи напълно, става ясно, че конфликтът се затяга и ескалира до трайна кръвопролитна война. На световната сцена основен говорител, адвокат и помощник на ислямистката групировка се явява не друг, а Турция с целия си потенциал и с личната намеса на нейния настоящ диктатор Реджеб Тайип Ердоган. Това неизбежно затвърждава позициите на Хамас и вещае неблагоприятни последици за Израел. Първият шок вече е налице, след като въздушното пространство на страната беше обявено за опасно заради палестинските ракетни удари. Това принуди преустановяване на полетите на въздухоплавателните компании и практически постави Израел в ситуация на изолация за пръв път от 1967 г. Няма да бъде пресилено да се направи изводът, че с хипер активната си подкрепа на едната страна в конфликта в Газа и поставяне на ултимативни условия за практическото ликвидиране на Израел, Ердоган и Турция провокират начало на военна миязма, която може лесно да експлоадира в световен катаклизъм.

Само преди няколко месеца Ердоган хвърли в смут съседите си България и Гърция, като директно обяви, че смята всички земи на област Тракия и Македония за турска собственост. От България Ердоган откъсна с един замах Кърджалийска област, а изявлението на правителството на Орешарски беше твърде беззъбо и закъсняло. Реакция на скандалното изявление нямаше единствено в антибългарски и антигръцки настроената Македония, която също беше причислена за турска провинция. Режимът на Груевски там е подкрепян активно от Турция политически и икономически. Едни от най-големите инвестиции в тази западнобалканска държава през последните години са направени именно от турски фирми. Турция дори построи голямо модерно летище в Скопие, което бе кръстено от тамошното правителство “Александър Велики”. Двете съседки на България напоследък демонстрират все по-тясно сближаване, както във външно, така и във вътрешно-политически план. На Балканите единствено в Турция и Македония сме свидетели на явни репресии спрямо неудобни на властта журналисти, които са хвърлени в затворите, за да бъдат неутрализирани. Турция е класирана на 148 място по свобода на медиите от Репортери без граници, като в тази класация изостава дори и от Афганистан. Турският премиер се записа като един от световните диктатори, след като забрани достъпа до социални мрежи и интернет сайтове, като Туитър и Ютуб. Причината беше, че там се публикуват данни и доказателства за свързана с него висша корупция и злоупотреба с обществени средства.

Видима е икономическата помощ, която Турция оказва и в Газа. Там през последните години бяха построени редица промишлени предприятия, както и голяма болница с турски пари.

Факт, който основателно буди тревога обаче е, че преди дни самият Ердоган публично нарече на свой ред Израел “терористична държава”. В същото свое изявление турският лидер се закле във всяческа помощ спрямо враговете на Израел. С официалната си подкрепа Ердоган фактически сваля международната отговорност на Хамас по отношение на терористичните му действия срещу израелски граждани и евреи. В тази своя позиция Ердоган среща пълна солидарност от страна на духовния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

В района на Газа все по-често може да се видят развяти турски знамена върху сградите, наред с тези на Хамас и палестинската държава. Оеднаквяването на позициите на една регионална НАТО-вска сила, като Турция и радикалната организация Хамас, имаща за цел премахването на държавата Израел, се превръща в бъдещия кошмар за Североатлантическия военен съюз. Като член на тази военна организация България би трябвало да бъде все по-скептична относно даваните от НАТО гаранции за териториалната ни цялост и национална сигурност. Неглижираната от страна на правителствата импотентност на въоръжените ни сили за ефективна защита при опасност от югоизток, започва да граничи с национално предателство в този аспект. Едва ли е случайно отдръпването на Турция от ПРО- програмата на НАТО за изграждане на щит върху нейна територия срещу балистичните ракети на Иран. Ако подобна ракета успее да прелети над Турция, едва ли е нужно да се уточнява коя е следващата заплашена държава по географски признак.

Не е тайна, че в последните 10 г. Турция отбеляза огромен скок в своето икономическо развитие. По данни на авторитетни анализатори режимът на Ердоган е финансиран щедро със стотици милиарди долари от държави в района на Саудитския полуостров и други азиатски ислямски държави.

От дискусията на израелското посолство кристализира изводът, че сме свидетели на сериозен обрат в геополитическото положение и ролята на някои държави в театъра на действията в Близкия и Среден изток. Тъй като терористичната активност на радикалните ислямски терористични организации обаче е глобална, тази промяна се очаква да има и световен резонанс. България вече изпита ужаса от пренасянето на тероризма на своя територия с кървавия атентат в Бургас срещу израелски туристи. Въпреки, че самоличността на прекия извършител е потвърдена, както и неговите връзки с военизираната организация “Хизбула”, то все още не е ясно до каква степен организацията на терористичния атентат е била логистично подкрепена на местна почва. Специалистите са категорични, че групата, организирала атентата не би могла да се справи в България, без сериозна външна подкрепа. Биволъ разполага с данни, че в Бургаски регион и на територията на Слънчев бряг действат безнаказано резиденти на различни ислямистки организации и турски фундаменталисти. Подаваната информация за съществуването на подобни ядки, заплашващи националната ни сигурност неясно защо е съзнателно и нарочно игнорирана от специалните служби на ДАНС и външно разузнаване по време на правителството на ГЕРБ, преди и след терористичния акт. Положението по работа върху тези оперативни обекти не се е променило с идването на власт на коалицията БСП-ДПС. Определено може да се каже, че в момента България е отворена врата и свободна територия за резидентура на всякакви радикални ислямистки, или терористични групи, които използват нашата територия за инвазия в ЕС.

Заради дистанцирането на двете държави от няколко години насам, България пое част от туристическия поток на израелски туристи, които се пренасочиха от турските морски курорти към нашето Черноморие. Именно такава група стана мишена на бомбената атака на летище Сарафово, което на свой ред доведе до стъписване и отлив на туристите, след първоначалния бум. Терористичният акт край Бургас изигра своята роля на психологически вододел в имиджа за страната ни, като едно сигурно и защитено от тероризъм място.

Според наблюдатели на процесите в Турция, непосилният бежански наплив към страната ни със сирийски и други ислямски бежанци е провокиран неофициално именно от турските власти, които осигуряват безпроблемен достъп и трафик на групите до българската граница. Достъпът на хилядите “бежанци” до вътрешността се подпомага и от безсилието на родните гранични служби да спрат ефективно нелегалния човешки трафик. След като се оказа, че според подписаните спогодби България трябва да поеме на своя територия целия бежански поток от Близкия и Среден изток към ЕС, в скоро време се очаква обществото ни да изпадне в колапс от непропорционално големия брой на мюсюлмански имигранти. Свидетели сме на масовата безотговорност на управляващите по този взривоопасен пролем и кумулативния ефект, който ще се отрази на демографията, икономиката и туризма ни.

Думите на посланик Камиса Раз идват в момент, когато от власт в България падна едно правителство силно доминирано от протурската партия ДПС и нейни депутати, причинили тежка банкова и политическа криза. Финансовите, политически и икономически връзки със Саудитския регион на субектите наложили в страната плутократичен режим от олигархичен вид, все още тънат в сферата на непрозрачността за българското общество.

***