Хороша страна Болгария: за руски мафиоти – гражданство, за опозиционери – затвор

Биволъ / / https://bivol.bg/kobliakov-ciganov.html
Хороша страна Болгария: за руски мафиоти – гражданство, за опозиционери – затвор

kobliakov

Николай Кобляков – руски предприемач и опозиционер в Париж, задържан в България по искане за екстрадиция от Русия

Николай Кобляков, който е руски и френски гражданин, пътува често заради бизнеса си в социалното предприемачество. Навсякъде в Европа и в Америка минава границите без проблеми. На 29.07 той каца на Летище София с полет от Париж. Повод за посещението му е бизнес среща. На граничния контрол Кобляков представя френския си паспорт. Въпреки това веднага е задържан от “Гранична полиция”, защото Русия го е пуснала за издирване през системата на Интерпол. Вече 48 часа той е в ареста. Утре предстои да се гледа мярката му за неотклонение, след което Софийски градски съд ще решава дали да бъде екстрадиран в Русия.

Освен като предприемач, Кобляков е известен като критик на кремълския режим. Той е един от основателите на неправителствената организация “Свободна Русия”, която организира протести в Париж срещу политически мотивираните процеси и задържането на опозиционни активисти в Русия. Организацията изготвя и доклади за корупция и злоупотреби на властта в Кремъл.

Официално искането за екстрадиция получено в България е за дело за измама, което от няколко години се води в Русия. Според руския Форбс става дума за мероприятие, което прилича на класически рейдърски набег: предлагат на Кобляков да вземе съдружник близък до властта, а когато той отказва му е образувано дело и офисите му са обискирани. Кобляков бяга от Русия, установява се във Франция и продължава да развива бизнеса си със строежи на старчески домове в балтийските страни.

Два дни след задържането на Кобляков набъбва международен скандал. Новината за българския арест обиколи руските и българските медии. Дипломатическите демарши на Франция, за да прибере своя гражданин засега не дават резултат. Авторитетни неправителствени организации вече организираха подписка (виж тук).

Готви се и протест пред българското посолство в Париж срещу решението на България да задържи Кобляков (виж тук)

Capture_2014-07-31_a_15.17.39

Анонсът за протест пред българското посолство в Париж днес

Самият той се чувства добре – съобщи по телефона съпругата му Юлия, долетяла вчера да подкрепи съпруга си и да организира адвокатската му защита. Духът му е висок и за това голямо значение подкрепата отвън, от неправителствения сектор. Френското консулство също се отнася с голямо разбиране и оказва помощ – уточни тя. Според нея Кобляков не е бил предупреждаван специално от френските власти да не пътува в България. 

За разлика от французите, българските арестантски власти не проявяват чак такова разбиране и дори не са допуснали съпругата на свиждане с опасния затворник в НСлС.

Фактът, че Кобляков е пътувал безпрепятствено в много страни членки на Интерпол и не е бил предупреден, че може да бъде задържан, повдига въпроса дали България не се използва за пореден път като “троянски кон” от Русия? Защо човек, обявен за издирване в Интерпол може да пътува с френски паспорт из Европа и САЩ, а в натовска и европейска България го задържат? Кога точно е пуснат бюлетина за задържане от Русия? Не е ли пратен експресно малко преди да се качи на самолета за България?

Преди години медиите писаха за случая на Костя Циганов – руски мафиотски бос, чиято физиономията висеше сред издирваните лица на сайта на руското МВР, а Интерпол го издирваше с червена бюлетина. Издирваният Циганов си живееше спокойно в България и дори беше получил гражданство с подписа на великия контраразузнавач Иван Драшков. Той строеше комплекси за стотици милиони евро по морето и риташе мачле с бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов. Руският съд въобще не го търсеше за екстрадиране, въпреки обявата в Интерпол, а българските власти си пасуваха – МВР не го пипаше нито при Петканов, нито при Петков, нито при Миков. Накрая ДАНС хвана Циганов и го експулсира със заповед на тогавашния шеф на агенцията Цветлин Йовчев.

Capture_2014-07-31_a_15.09.48

Издирваният от Интерпол руснак Костя Циганов играе мач с бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов

В случая с опозиционера Кобляков не само българите са необичайно старателни, а и руснаците са  “проактивни”, както се изразяваше един злополучен кандидат за еврокомисар. По информация на Биволъ руската съдебна власт се е мобилизирала светкавично след залавянето на Кобляков и по факса са претени материали, за да обосноват искането за екстрадиране. Това води до задържането му с прокурорско постановление за 72 часа, въпреки първоначалното отричане на прокуратурата, че знае нещо за случая.

Българската прокуратура и МВР дължат отговори за тези двойни стандарти не само на българските граждани, а и на европейските, които за разлика от руските мафиоти едва ли могат да се чувстват толкова сигурни у нас.

Снимки от антипутински протести в Париж организирани от Николай Кобляков. Източник Russie-Libertés

Capture_2014-07-31_a_19.01.28

Capture_2014-07-31_a_19.01.46

Capture_2014-07-31_a_19.02.01

***