Ваньо Танов – баща на репресиите срещу протестиращите в България

Биволъ / / https://bivol.bg/tanov-protesti.html
Ваньо Танов – баща на репресиите срещу протестиращите в България

tanov

През 2007 г. ГДБОП тогава под ръководството на Ваньо Танов привика за “справка” един блогър – Михаил Бозгунов (Мишел).

В участъка му обяснили, че е незаконно да публикува информация, която призовава към нарушаване на обществения ред. Мишел е подписал “Предупредителен протокол” да спре да публикува на сайта си статии, които биха могли да са незаконни. – писа Дневник.

По думите му върху преписката, която се води за него, е било изписано името на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). С удебелен шрифт в документите е било записано да се следи постоянно блогът му.

Мишел беше, а и вероятно все още е, симпатизант на протестите за спасяването на Странджа и използваше личния си сайт, за да информира къде и как ще се организират протестите.

“В полицията видях разпечатани страници и от друг блог” – казва Мишел. После се потвърди, че са привиквани и други блогъри. Това беше класическа акция за сплашване и задушаване на надигащите се със страшна сила протести – за пръв път тогава организирани по интернет.

Тогава, през 2007 г., именно с тези протести за спасяване на Странджа се появи за пръв път и понятието “Протестиращият на Орлов мост”. Именно с тях започна и възраждането на гражданското общество в България. Те бяха истинският родоначалник на обществената непримиримост и масова съпротива срещу престъпното статукво на мафиотската олигархо-плутокрация у нас.

Именно затова е абсолютно недопустимо човекът посегнал грубо на свободното слово и право на мнение и воля на българските граждани, с цел защита на казионни корпоративно-корупционни интереси, да участва под каквато и да е форма в управлението на държавата! Ако изобщо имаме целта да скъсаме завинаги със синдрома “Пеевски” и т.н. Задкулисие

Тогава, типично по ченгесарски, по Оруел дори, МВР засече каналите за информиране и реши да ги пресече.

Ваньо Танов ВПРЕГНА ЦЕЛИЯ РЕСУРС НА ГДБОП ДА ИЗДИРВА И ПРОУЧВА IP-ТА на хората, които пишеха в интернет в защита на Странджа и призоваваха за протести. Тези блогъри шерваха статиите “Кръстоносният поход срещу Странджа” и други публикации за престъпленията на властта срещу българската природа. Това генерира широко и опасно за управляващата тогава Тройна коалиция обществено недоволство и превърна хората на свободното слово във врагове на властващата олигархия. Блогърите бяха разпитвани, проучвани и цензурирани. 

Ченгето-доносник “Гергов”, което не различава ЕГН от телефонен номер, нареди на сбирщината си в пагони да гони блогърите, защото не му стискаше да гони журналистите. За бандитите изобщо не коментираме! 

Тогава, през 2007 г. блогърите се организираха за съпротива срещу ГДБОП. Виж тук и тук, и тук. Блоговете помнят.

Блогъри по БНТ Част 1

Блогъри по БНТ Част 2

Тогава, докато Танов гонеше блогърите, вестниците, пишещи за безобразията в Странджа, се изземваха от мутри. Други мутри пък вилнееха в редакциите (случаят с Мария Николаева в Политика).

Но на Танов не му стискаше да гони мутрите, а гонеше блогърите.

Тогава мутрата “Буда” хареса Танов и си го взе в ГЕРБ, а малко по-късно го кандидатира за кандидат кмет на Русе – същата тази 2007 г.

Тогава сегашният премиер Близнашки беше депутат от БСП и крепеше правителството на Тройната коалиция.

Сега премиерът Близнашки се е самообявил за “премиер на протеста”.

А ентусиазирани протестиращите се снимат с него и не виждат ченгеджийската схема: Близнашки като провокатор, изпратен от ченгетата на протестите, за да има легитимност в бъдеще и да овладее ситуацията отвътре!

Архивите говорят. И тогава през 2007, и сега, през 2014. Но паметта на протестиращите изглежда е къса. Или най-малкото и липсват тези 7 години.

***

Водещи новини

Времето