Доклад на ВСС потвърди разследване на Биволъ за липсата на случайно разпределение в СГС

Доклад на ВСС потвърди разследване на Биволъ за липсата на случайно разпределение в СГС

Публикуваният днес доклад на ВСС за проверка в СГС потвърждава данните, изнесени от Биволъ в специално разследване за липсата на случайното разпределение на съдебните заседатели в Наказателното отделение на СГС, ръководено от съдия Петя Крънчева.

Проучването ни доказа, че вероятност един съдебен заседател да се падне в 24 от 27 дела, както това се е случвало по делата на зам.-председателя Петя Крънчева е

едно на 1 229 295 586 637 710 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000

Разследването на Биволъ дава първото неоспоримо математически доказателство, че със случайното разпределение в съдилищата се извършват груби манипулации и фалшификации.

Въпреки това тежко нарушение на Закона за съдебната власт и поредицата други нарушения изброени в доклада, Петя Крънчева остава недосегаема. ВСС приема доклада за сведение и последващи действия няма. Няма и искане от Министъра на правосъдието Христо Иванов да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Крънчева.  След като нейните колеги подадоха оставки, Крънчева остана единственият съдия в СГС с право да разписва СРС-та.

Налице е очевиден отказ от страна на всички институции да бъдат посочени и наказани виновните за един от най-тежките пороци на съдебната система, редовно посочван в докладите на Европейската комисия. А през това време циркът на властта наречен “реформа на съдебната система” продължава.

 

***

Времето