Еврокомисията: Попечителят на ПИБ е таен

Еврокомисията: Попечителят на ПИБ е таен

В плана за реструктуриране на ПИБ след държавната помощ, одобрена от Европейската комисия е въведена фигурата на независим, квалифициран “контролиращ управител” (Monitoring Trustee, може да се преведе и като “попечител”), който да докладва директно на Комисията (точка 60 и 128 от документа) за спазването на условията и коректното прилагане на плана за реструктуриране на банката. Попечителят трябва да докладва писмено на всеки три месеца (точка 129 в документа).

Биволъ попита Европейската комисия дали такъв управител вече е избран и утвърден и получи положителен отговор. Става дума за международно призната консултантска компания, но нейното име остава тайна.

« България е поела ангажимент да назначи контролиращ управител, за да се гарантира правилното прилагане на плана за преструктуриране и ангажиментите, които се съдържат в него. Въз основа на предложенията на България, Комисията е одобрила международно призната консултантска фирма като контролиращ управител. Тъй като контролиращият управител трябва да работи по независим начин и мониторинговите доклади не са публични, самоличността на управителя не може да бъде публично оповестена. » – гласи отговорът на Рикардо Кардозо от Европейската комисия.

Според приложението към плана, което изброява ангажиментите на българското правителство, фигурата на контролиращия управител може да бъде « например инвестиционна банка, консултант или одитор, чието специализирано знание, експертиза и човешки ресурси са необходими, за да изпълни мандата си ». В същата точка 23 от приложението се посочва, че попечителят « не бива да бъде в нито един момент изложен на какъвто и да е било конфликт на интереси ».

Възможността да се установи конфликт на интереси е и единствената хипотеза, при която контролиращият управител може да бъде сменен по искане на Комисията (точка 32 от Приложението).

Липсата на публичност обаче изключва възможността за граждански и медиен контрол на евентуален конфликт на интереси на попечителя. Биволъ ще поднови искането си за информация кой е контролиращият управител на ПИБ като се позове на Регламент 1049/2001 на Европейския парламент и на Съвета, според който гражданите имат право на достъп до всички документи съхранявани в Европейските институции.

***