Русия иска от Франция да екстрадира Николай Кобляков

Русия иска от Франция да екстрадира Николай Кобляков

Руската държава официално е поискала от Франция да екстрадира дисидента Николай Кобляков, който има и френско гражданство. Това съобщи неправителствената организация « Русия – Свобода ».

Мотивите за новото искане за екстрадиция са подобни на тези, заради които той беше задържан в България в края на юли 2014 г. Те обаче бяха отхвърлени от българския съд и Кобляков се прибра във Франция.

Подновяването на гоненията срещу Кобляков е политически мотивирано, смята неговият адвокат Камелия Ментиева. Иван Терел, адвокат на « Русия – Свобода » подчертава казаното в прокурорската пледоария по време на делото за екстрадиция в България: Русия не дава достатъчни гаранции за справедлив процес и защита на човешките права.

Кобляков, който продължава да се включва в акции срещу путинския режим в Париж, очевидно е трън в петата на руското правителство, което предприема поредния опит да го арестува въпреки факта, че Николай Кобляков вече е френски гражданин.

“Френската прокуратура работи изключително в рамките на закона и е длъжна да разгледа искането от Русия. Оказан е дипломатически натиск от Русия” – коментира Кобляков потърсен по телефона от Биволъ. Русия се е обърнала с настояване за екстрадиция към Франция след като България е отказала – уточни той. Парижкият съд ще разглежда искането за екстрадиция на 30 септември .

Биволъ следи случая « Кобляков » от самото начало и отбеляза в свое разследване странните съвпадения в активността на българските служби, които са вписали Кобляков в системата за издирваните лица в същия ден, в който той се е качил на самолета от Париж.

Кобляков е пуснат за издирване в системата на Интерпол от Московското бюро на службата на 1 април 2014 г., два дни след като той отговаря положително на покана да посети България, изпратена от фирмата « Галакси Груп », свързана с пловдивските производители на алкохол и цигари известни като „Пещаците“. От “Галакси Груп” категорично отрекоха да имат някакво отношение към “действията на българските и международните правоохранителни органи” спрямо Кобляков.

От МВР отказаха по-подробна информация за хронологията на оперативно-издирвателните мерки спрямо Кобляков, мотивирайки се с ангажименти за конфиденциалност пред Интерпол.

***

Времето