Тайна завера на Цацаров делигитимира Етичната комисия на ВСС

Тайна завера на Цацаров делигитимира Етичната комисия на ВСС

Тайна среща на главния прокурор с няколко члена на ВСС се е състояла преди Висшия съдебен съвет да отстрани от длъжност Владимира Янева. На срещата не присъствали верните хора на Янева, с изключение на Милка Итова, която споделила с Теди Дренска (позната от тефтерчето на Красьо Черничкия), а Дренска на свой ред докладвала на Янева какво се е обсъждало на “заверата”.

Според разказа на Янева пред Румяна Ченалова “заверата на Цацаров” се е състояла във вторник 17 февруари 2015, два дни преди заседанието на ВСС, на което тя беше отстранена.

На срещата с Цацаров бил поканен и председателят на ВАС Георги Колев, който обаче бил уведомен в 6 часа вечерта и не се явил. На другата сутрин Колев говорил с Янева и я уведомил какво е говорил Цацаров: “Главният прокурор каза, ако Бойко продължи да го натиска няма да издържи на натиска, ще образува срещу тебе да ти иска отстраняване”.

Самият Цацаров се обадил на съдийката от вътрешния си телефон към 7 или 8 часа вечерта на 18 февруари, за да съобщи лично на Янева следното: “образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в Съвета отстраняването”.

Миналата седмица главният прокурор отрече да е говорил с Янева след като тя е била привлечена по досъдебно производство. Според казаното от Янева, което може да се потвърди с разпечатки на разговорите от вътрешния номер в Съдебната палата, такъв разговор е имало.

Изложението в този запис хвърля дълбока сянка на съмнение върху безпристрастността на ВСС и на Етичната комисия, която образува проверка по записите, тъй като не е известно кои членове на ВСС са участвали в тайната среща с Цацаров и дали те не са и сред членовете на Етичната комисия.

До момента действията на Етичната комисия на ВСС говорят по-скоро за усилие за замитане на случая, а не за проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства. След като Янева даде обяснения пред ВСС миналата седмица стана ясно, че тя е била питана дали има куче, но не е била питана дали е имала размяна на съобщения с премиера Бойко Борисов.

Комисията до момента не е направила никакви постъпки, за да получи разпечатки от комуникациите на замесените в скандала от тях самите или от мобилните оператори. Няма и желание да се поискат данни от услугата Viber, която пази данните 30 месеца и може да ги предостави срещу скромна сума, както изясни Биволъ.

От новия запис става ясно още, че казаното от Янева може да се потвърди от разпечатките на централата на Съдебната палата, където се намира кабинета на главния прокурор, който е говорил с Янева от служебния си телефон. Също така ако се прегледат записите на охранителните камери от коридора пред кабинета на Цацаров ще стане ясно дали Янева е била на среща при него седмица преди да бъде отстранена, както се говори в по-рано публикуван запис. Биволъ изпрати конкретно запитване за разпечатките и записите от камерите до прокуратурата още преди седмица, но отговор до момента няма.

Съмненията в безпристрастността и легитимността на Етичната комисия да разследва случаят по същество изразиха до момента Съюзът на съдиите и председателят на ВКС Лозан Панов. Именно заради тези съмнения Биволъ се въздържа да предостави на тази комисия записите, които тя вече два пъти изиска с официални писма.

От записите публикувани до момента се разбира, че в България практически няма разделение на властите и съдебната власт не е независима, а се командва от лобита и задкулисни сговори и завери. Както подчерта Съюзът на съдиите, скандалът е толкова значим, че единствено една независима комисия, излъчена от трите власти би имала легитимност да разследва Яневагейт.

“Владимира Янева: И, снощи. Главният прокурор звъни. Аз разбирам, че имало някаква среща на Съвета, която е била оня ден. На която среща главният прокурор им го е казал това нещо. Обаче им е казал да мълчат, да не казват, че трябва да ми гласуват отстраняването.

Те са били малка група. Не мога да ти кажа колко души. Но примерно тия, които са най-мои хора: Светла Петкова, Мария Кузманова не са били поканени.

Милка Итова е била, обаче са и казали, че просто ако си отвори устата ще стане страшно.

И се е коментирало това, че ми се иска отстраняването и, че те трябва да ме отстранят.

На Жоро Колев са се обадили в 6 вечерта и са му казали, че има такава среща и той е казал: “Хубаво де, вие сега ли се сетихте да ми кажете?” Нали в смисъл: Аз в 6 вечерта… сега тепърва къде да идвам? Трябваше да ми кажете по-рано като сте се разбрали.

И, снощи, може би 7-8 беше, звъни ми главния прокурор, от вътрешния си номер, значи не си беше тръгнал от работата и ми казва: Искам да го чуеш от мене, а в същия момент Милка Итова се вижда с една наша обща приятелка, тази Теди Дренска

И казва на Теди Дренска: много съм притеснена, не знам какво да правя. Сотир каза, че образува производство срещу нея, ще и иска отстраняването.

И тя ми звъни естествено и вика: Влади, аз не можах да не ти кажа. И дойде и ми го каза и аз вече подготвена.

В същия момент Жоро Колев ме вика сутринта и ми казва: Главният прокурор каза, ако Бойко продължи да го натиска няма да издържи на натиска, ще образува срещу тебе да ти иска отстраняване.

И вече вечерта Сотир ми звъни в 7 или 8 и ми казва: “Искам от мен да го разбереш. Утре ти внасям в Съвета, че е образувано…” Не, “образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в Съвета отстраняването”.”

***

Водещи новини

Времето