Евродокладът отбеляза прокурорския чадър над ПИБ, разкрит от Биволъ

Евродокладът отбеляза прокурорския чадър над ПИБ, разкрит от Биволъ

Описанието в техническия доклад на стр. 25 под линия е още по-конкретно:

OLAF съобщава, че понякога не става ясно защо съдебните власти не са започнали или не са прекратили съдебни процедури. Този проблем се акцентира допълнително от съществуването на паралелни случаи в други държави-членки, където вече има постановени присъди или са предприети полицейски акции и арести.

Единственият известен паралелен случай, по който има постановени присъди е делото “Сапард” срещу групата на Людмил Стойков и Марио Николов. Людмил Стойков, който е близък до бившия президент Първанов – Гоце излезе от съда изцяло в бяло, а Марио Николов беше оправдан  на втора инстанция. В паралелната реалност на немското правораздаване техните съучастници вече излежаха присъдите си в Германия. В момента Марио Николов чрез група свързани фирми отново кандидатства и печели европроекти за милиони, както разкри Биволъ. Негов ортак е печално известният компютърен “разпределител” на дела в СГС Митко Флашката. До момента няма знаци, че българските власти или OLAF са предприели нещо, за да спасят парите на европейските данъкоплатци от задаващата се нагла кражба.

Още по-нагла е обаче кражбата на 26 милиона евро от средствата предоставени от ЕС на Румъния,  за да закупи храни за бедните. Разследването на Биволъ показа категорично, че този удар е организиран от собствениците на Първа инвестиционна банка и бандата на “Килърите” чрез подставени лица, офшорки и кипърски адвокати.

Това е без съмнение единственият паралелен случай по който в друга държава-членка вече са предприети полицейски акции и арести. Това се случи в Румъния в края на миналата година. В обвинителния акт на румънската антикорупционна прокуратура е записано черно на бяло, че престъплението е извършено със съучастието на ПИБ. В България по това разследване не се случва нищо, дори след като Биволъ намери и интервюира подставеното лице, което заяви в прав текст, че печатите на фирмата му се съхраняват в банката.

Все пак, над българската прокуратура продължава да тегне дамоклевия меч от Брюксел, тъй като парите ги няма, а европейските данъкоплатци са нагло ощетени. Еврокомисията заяви, че разследването по този случай продължава. Но тъй като на OLAF явно все още не му е ясно защо Цацаров бездейства, ще се опитаме да го разясним с думи прости на базата на нашите разследвания и друга оперативна информация.

Собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев заедно с депутата Делян Пеевски, в момента състоят в организирана престъпна група, над която е опънал чадър главния прокурор Сотир Цацаров. Пеевски използва банката като своя лична касичка, за да изкупува активи. Един вид използва парите на българските данъкоплатци, с които банката беше спасена от фалит през 2014 г. И никой не смее да го попита откъде са парите му.

Източници, които са се подписали в детайлно писмо до американското посолство твърдят, че Цацаров има зависимости от Пеевски, който му е осигурил 5 милиона от КТБ, за да подкупи членовете на ВСС и да си гарантира избора. Срещата на Пеевски с Цацаров е била в хотел “Берлин” и вероятно е записана, а след това и имало среща на Цацаров с Георги Гергов, която също е била записана – пише в писмото.

Има и друга подробност. Според проучването направено от Биволъ на базата на отворените данни за обществените поръчки публикувани от правителството, фирмите свързани с Пеевски са взели близо 700 милиона лева европейско финансиране (виж тук).

350 милиона евро за #КОЙ! И това ли не му е ясно на ОЛАФ?

 

***

Водещи новини

Времето