Руски бизнесмен раздава жилища на дамите от кръга на Путин

Биволъ / / https://bivol.bg/pussy4putin.html
Руски бизнесмен раздава жилища на дамите от кръга на Путин

Съмнителен руски бизнесмен, който в миналото е управлявал агенция за държавни имоти, купува апартаменти в Москва за няколко млади жени, които включват дъщерята на президента на Руската федерация Владимир Путин, негова предполагаема интимна приятелка и друга жена, която, в закачлива публикация в интернет, озаглавена “Катеричка за Путин” (на английски “Pussy for Putin” – игра на думи – pussy означава котенце, но е и жаргон за женски полов орган – бел. ред.) флиртува с руския лидер, като му предлага „котенце“ и хвали лидерските му умения.

Четиридесет и седем годишният Григорий Баевский работи за Аркадий Ротенберг, който е вътрешен човек в Кремъл, дългогодишен приятел на Путин и негов спаринг партньор по джудо. Документи разкриват, че Баевский не само е помагал на Путин да се справи с някои от най-деликатните си лични ситуации, но е натрупал и огромно състояние от съмнителни сделки с руската държава.

Бранител на семейството

Путин винаги се е опитвал да изгради непробиваема стена около семейството си за да го предпази от постоянното внимание, на което самият той е подложен и от рисковете свързани с работата му. Кремъл така и не е потвърдил дори самоличността на децата на Путин, въпреки дългогодишни спекулации в медиите по цял свят за техния произход и развитие.

Миналата година обаче стената се пропука, когато Катерина Тихонова, млада и неизвестна никому жена, без особени професионални квалификации, изведнъж беше назначена да ръководи престижен и амбициозен проект за 1.7 милиарда щатски долара за разширяване на кампуса на Московския държавен университет. Разследвания на руския ежедневник RBC, на Ройтерс и на Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP) доказаха, че Тихонова всъщност е най-малката дъщеря на руския лидер.

Огромна част от нейната научна работа за университета е финансово подкрепена от най-големите руски държавни компании, които се ръководят от най-близките съюзници на Путин.

Една от най-строго пазените тайни на руската държава е мястото, където живее семейството на президента. Тази информация дори много рядко се записва. Въпреки това, през 2012 г., когато създава фондация свързана с работата й, Тихонова вписва официалния си адрес, който OCCRP провери. Официалната й резиденция е скромен едностаен апартамент в района на Москва, не далеч от Ново Огарево – мястото, където баща й обикновено живее и работи. OCCRP няма да разкрие адреса от съображения за сигурност.

От 2007 г. насам, апартаментът регистриран като постоянен адрес на Тихонова, е собственост на Баевский, бизнесмен от Санкт Петербург, който досега не е бил обект на публично внимание.

В средата на първото десетилетие на 21-ви век, Баевский е бил директор на Дирекцията за инвестиционна дейност (DIA), държавно предприятие, което принадлежи на руската Агенция за управление на държавни активи.

Основната функция на DIA е да упражнява надзор върху управлението на държавната собственост. Така че, когато през 2009 г. Баевский се отказва от държавна служба, не му се налага да променя квалификациите си – от държавната собственост той отива да управлява частната собственост на семейството на Путин.

Връзката с Путин

Обществените архиви показват, че още докато е начело на DIA, Баевский е вече тясно свързан с Аркадий Ротенберг, един от най-старите приятели на Путин. Ротенберг беше санкциониран от властите в САЩ и Европейския съюз (ЕС) заради инвазията на Русия в Крим.

Според Съвета на ЕС, Ротенберг благоденства с покровителството на Путин.

„Той е придобил огромното си богатство си по време на мандата на президента Путин. Предпочитан е от хората вземащи решения в Русия при възлагането на важни договори от страна на руската държава или държавни предприятия. Особено важно е, че специално на негови фирми бяха възложени няколко изключително изгодни договори за подготовката на олимпийските игри в Сочи,“ каза Съвета на ЕС.

Руското издание на списание Форбс, в своята класация за 2016 г. наречена „Кралете на държавните договори“, поставя Ротенберг на първо място с повече от половин трилион рубли (7.4 милиарда щатски долара) от държавни поръчки. Много, даже повечето от договорите възложени на фирми на Ротенберг, са без процедура за обществена поръчка.

Връзката на Баевский с Ротенберг е дългогодишна. През 2004 г. Баевский прехвърля много скъп апартамент в центъра на Москва, намиращ се на улица „Болшая Ординка“, на дъщерята на Ротенберг Лиля. През 2006 г., Баевский, Ротенберг и брат му Борис основават „Отечество“ – вилна зона недалеч от Санкт Петербург.

След като напуска поста си в DIA, Баевский се включва в бизнеса на Ротенберг и се появява в списък от хора официално свързани с банка SMP, която е собственост на братята Ротенберг. От 2011 г. до 2014 г. Баевский е бил и генерален директор на Руската холдингова компания (RHC), чийто краен бенефициент е отново Ротенберг.

RHC притежава голяма част от перлите на руската икономика. Тя е единственият акционер на Националната група за химическа индустрия (National Chemical Group) – една от най-големите компании на руския пазар на торове. RHC има управленска роля и в проект за магистрала за 6 милиарда щатски долара, който е част от „Пътя на коприната“ (Silk Way) – магистрала от границата на Беларус да Казахстан, която ще бъде бърз сухопътен маршрут свързващ Западна Европа и Китай.

Да живееш нашироко

Баевский не е просто служител. Той развива собствен бизнес и както в случая с Аркадий Ротенберг, компаниите му печелят по-голямата част от парите си от руските данъкоплатци. Според изчисления на OCCRP, в последните две години фирмите на Баевский са спечелили повече от 6 милиарда рубли (88 милиона щатски долара по сегашния курс) от държавни поръчки.

Най-големият договор на Баевский е бил за 2.7 милиарда рубли (82 милиона щатски долара), възложен му през 2013 г. да категоризира земя в процес на подготовка за изграждане на околовръстен път около Санкт Петербург (на 21.06.2013 г.).

Баевский обича да харчи парите, които получава от руските данъкоплатци за луксозни неща. Той притежава дълъг списък от имоти на стойност милиони долари в цялата страна – от Санкт Петербург до Москва и Геленджик в южната част на Русия, близо до Сочи, където Путин също има дворец. Частният му апартамент в един от най-скъпите квартали на Москва, на улица „Пречистенска“, е вероятно на стойност най-малко 50 милиона рубли (740 000 щатски долара). Баевский е и собственик на лъскава 65-метрова супер-яхта на име „Рахил“, построена през 2011 г. от италианския производител „Бенети“. „Рахил“, която преди се казваше „Натали“, спечели престижната награда „Морски Дизайн“ (Nautical Design) през 2011 г. като най-добрата моторна яхта в категория яхти над 40 метра.

Дамите от кръга (на Путин)

Тихонова не е единствената жена от кръга на Путин, която е получила жилище чрез Баевский. Според руския имотен регистър, през 2009 г. Баевский е прехвърлил апартамент от 228 квадратни метра апартамент на улица „Вересеева“ в Москва на Лейасан Кабаева, сестра на Алина Кабаева.

Алина Кабаева е олимпийска шампионка по художествена гимнастика и ръководител на борда на Националната медийна група, един от най-големите медийни холдинги в Русия. Тя се контролира от дългогодишния приятел на Путин, Юрий Ковалчук. От години витаят слухове, че Кабаева е интимна приятелка на Путин, но той агресивно отрече тези спекулации, заедно с други опити да се надникне в личния му живот. Тези слуховете така и не бяха доказани.

Освен това през 2013 г. Баевский прехвърля парцел и къща в луксозния район Успенское в квартал Одинцово в района на Москва на 81-годишната пенсионерка Анна Зацепина. Това е един от най-скъпите квартали в Русия, където 100 квадратни метра земя може да струват повече от 100 000 щатски долара. Той е любимо място на най-богатите граждани на Русия: олигарси, високопоставени служители и знаменитости. Успенское е само на 15 минути път с кола от официалната резиденция на Владимир Путин в Ново Огарево.

Възрастна жена на име Анна Зацепина се появява през 2013 г. в документален филм за Алина Кабаева на руската държавна телевизия Канал 1 и в други медийни репортажи от олимпийските игри в Сочи през 2014 г.. Анна Зацепина е баба на Алина Кабаева.

Руският поземлен регистър не дава подробности за сделките и поради това OCCRP не можа да установи дали тези имоти са били продадени или просто са били представени като подаръци.

Котенца

Баевский е притежавал значителен брой апартаменти, но по-голямата част са били прехвърлени или продадени на лица, за които се твърди, че са близки до Путин. Един такъв апартамент е прехвърлен или продаден на друга жена с по-периферна връзка с Путин. През 2015 г. Алиса Харчева, на 23 години, получава от Баевский апартамент и подземно паркомясто на улица „Минайская“.

През 2010 г. Харчева, която току-що е завършила гимназия, се появява като „Мис Април“ в еротичен календар посветен на рождения ден на Владимир Путин. Говорителят на Путин Дмитрий Песков по-късно призна, че руският лидер е харесал календара: „Момичетата са красиви,“ каза Песков.

След това Харчева се записва във факултета по журналистика към Московския държавен институт за вътрешни отношения. През 2012 г. тя изпраща друг поздрав на руския президент за рождения му ден. В блог озаглавен „Коте (катеричка) за Путин“ Алиса публикува свои предизвикателни снимки на които позира със снимка на Путин и котенце, за което казва, че е подарък за президента.

„Мисля, че той [Путин] е чудесен мъж, силен лидер и идеалният човек да ръководи страната… Намерих прекрасно коте за подарък на президента. Вярвам, че то ще донесе на Путин само късмет… И докато Владимир Владимирович си вземе подаръка, котето ще живее с мен,“ пише Харчева.

Потърсена от репортер на OCCRP, Харчева каза, че е купила имота от Баевский, когото не познавала, чрез агент по недвижими имоти.

Когато я попитахме дали има някаква връзка с Путин и дали апартаментът е подарък, тя се засмя и каза: „Глупости… Разбира се, че не. Всички вече отдавна са забравили за календара.“

Превод от английски: Биволъ

Оригиналната статия: Russia: Businessman Handles Insider Homes Заглавието в българския превод е на редакцията.

 

***

Водещи новини

Времето