Нови скандални документи по казуса Бедечка разкриха граждани

Нови скандални документи по казуса Бедечка разкриха граждани

Тези дни всички станахме свидетели на варварското унищожение на ценни дървета в Бедечка. Според „Запазете Бедечка“ обаче се задава едно още по-жестоко варварство.

По Закона за достъп до обществена информация от Община Стара Загора е била поискана паспортизацията на дървесните видове. Както е видно от публичното пространство Общината не е предоставила тези данни в законовия срок: http://estarazagora.info/public/097/registyr-na-ozelenenite-ploshti

От „Запазете Бедечка“ обаче са получили информацията от други хора. „Защо е била укрита тази информация?“, питат старозагорци.

Планът за застрояване на Бедечка (ПУП) изглежда е приет без заснемане на растителността, както задължава чл. 63 ал. 4 от Закона за устройство на територията. Въпросното картотекиране е направено 3 години след приемане на действащия ПУП, но то пък не е публично достъпно. При направено от „Запазете Бедечка“ налагане на заснемането на растителността върху ПУП, е видно пълно несъответствие със заявеното от Община Стара Загора обещание, че растителността ще бъде запазена.

В социалните мрежи  се разпространява извадка от налагането. От схемите ясно се вижда, че много от ценните дървета ще попаднат в частни парцели, а друга голяма част явно ще трябва да бъдат премахнати заради улици. Съвсем наскоро, в интервю за БТВ, главният архитект на града не можа да се ангажира с прогноза дали и колко дървета ще бъдат изсечени.

Големият проблем не е само, че ще изчезват дървета, проблемът е, че като цяло Бедечка престава да бъде публична зелена площ – с храсти, затревени терени, алеи и свободни пространства.

„Кой в Община Стара Загора е подписал този престъпен ПУП, при който ще бъдат изсечени стотици защитени видове?“, питат старозагорски граждани.

izsecheni-darveta

***

Водещи новини

Времето