Станко Станков не е собственик на офшорката зад Булмаркет ДМ

Станко Станков не е собственик на офшорката зад Булмаркет ДМ

Миноритарният собственик на фирмата с цистерните, които се взривиха в Хитрино, се обяви за 100% неин собственик. В писмо до медиите той твърди, че е собственик на кипърската офшорка, която е собственик на “Вектра консулт”, притежаваща 60% от капитала на “Булмаркет ДМ”. Станков притежава официално останалите 40%.

Биволъ направи проверка за актуалното състояние по цялата верига на собствеността в Търговския регистър в България и във фирмения регистър на Кипър. Към днешна дата няма документални следи, че Станко Станков контролира по някакъв начин 60% от капитала на “Булмаркет ДМ”. Всички актуални документи сочат, че собственик на 60% от капитала на “Булмаркет ДМ” е кипърският гражданин Георгиус Георгиу, който е тясно свързан със собствениците на ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Burundi Actual 121216

Актуално състояние на Бурунди сървисиз към 12.12.2016. Собственици на капитала са Лен секретариал и Дин нонимийз с по 50% (на втора страница)

Актуално състояние на Лен секретариал към 12.12.2016. Собственик на 99,9% от капитала е Георгиус Георгиу.

Актуално състояние на Дин номинийз към 12.12.2016. Собственик на 99,9% от капитала е Георгиус Георгиу.

Документите са ясни и категорични. Ако Станко Станков притежава някакъв документ за собственост, би следвало да го покаже. Той обаче във всички случаи е бил укрит от българските официални власти. Влючително и от данъчните.

Години наред като собственик, вземащ решения за фирмата и подаващ годишни финансови отчети пред Агенцията по вписванията, се е подписвал кипърския безработен Георгиус Георгиу. Налице е и хипотезата за престъпление по Наказателния кодекс – декларации с невярно съдържание.

Георгиус Георгиу се подписва като едноличен собственик на капитала на Борунди и Вектра консулт.

Георгиус Георгиу се подписва като едноличен собственик на капитала на Борунди и Вектра консулт.

 

Борунди – съдружник и с Мултигруп

Проверка на Биволъ в информационната система Дакси разкри и хронологията на “Вектра” и “Борунди”. От записите в неофициалния раздел на Държавен вестник става ясно, че “Вектра консулт” е създадена през декември 2002 г. Месец по-късно на 7 януари 2003 г. фирмата получава 60% дял от “Булмаркет ДМ”. А през септември 2003 едноличен собственик на капитала на “Вектра консулт” става Борунди сървисиз лимитид – Кипър.

 

Хронология на създаването на Вектра консулт в Държавен вестник.

Хронология на създаването на Вектра консулт в Държавен вестник.

 

Друг интересен факт е, че преди да стане собственик на “Вектра консулт”, “Борунди” е била съсобственик с “Балкантурист” АД във фирмата “Акваленд – Варна” ООД.

Хронология на Бурунди и съдружие с Булгартабак на Мултигруп.

Хронология на Бoрунди и съдружие с Булгартабак на Мултигруп.

 

“Балкантурист” АД беше приватизирана от Мултигруп на Илия Павлов, който беше убит на 7 март 2003 г. 

Изясняването на собствеността на фирмата, чийто влак се взриви и причини огромна трагедия в Хитрино не е маловажен въпрос. Жертвите трябва да получат обезщетения и трябва да е ясно кой носи отговорност за случилото се.

Дотук са налице документи, които доказват неопровержимо, че мажоритарната собственост на Булмаркет АД е скрита зад кипърския безработен Георгиус Георгиу. И голи твърдения без документи на миноритарния собственик Станко Станков, които звучат като кризисен PR. Но кого и защо прикриват Георгиус и Станков и ще се поинтересува ли прокуратурата да разнищи собствеността на фирмата, която води към други лица, желаещи да останат скрити от общественото внимание?

***

Водещи новини

Времето