Прокси на издирван от Интерпол украински олигарх поиска да се впише за прокурист на БТК

Биволъ / / https://bivol.bg/reitsma-vivacom.html
Прокси на издирван от Интерпол украински олигарх поиска да се впише за прокурист на БТК

Холандецът Кеймпе Рейтсма (на заглавната снимка) има пълномощно да стане управител и представител на “Вива Телеком България” ЕООД. Търговският регистър обаче отказа вписването му като прокурист. Проверка на Биволъ показа, че Рейтсма е също така прокси на издирвания от Интерпол олигарх Юрий Иванющенко, обвиняван във финансови злоупотреби и финансиране на сепаратистите в Донецк. За “червената бюлетина” срещу Иванющенко обяви лично вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков в профила си във Facebook

Рейтсма е директор и на InterV – люксембургското дружество собственик на Вива Телеком България. Вписването му обаче беше блокирано от Софийски градски съд по искане на Empreno Ventures на руснака Дмитрий Косарев – пише Transmedia. Причината са висящи дела. Сайтът предполага, че Рейтсма се явява представител на интересите на руската банка ВТБ. Тя  финансира покупката на БТК от Спас Русев, но още не може да влезе във владение. Разследване на Биволъ обаче извади наяве и други интересни връзки на холандския юрист.

Името на Кеймпе Рейтсма се свързва с украинския олигарх Юрий Иванющенко, известен още като “Юра Енакиевский”. Днес той е в немилост, издирван от Интерпол и украинската прокуратура за незаконно обогатяване и други престъпления.

През септември 2016 бившият грузински президент Саакашвили, сега управител на Одеска област, заяви в телевизионно предаване, че Иванющенко финансирал с 800 хиляди долара месечно Янукович и поддържал финансово сепаратистите в Донбас.

Първите документални следи за връзката между Рейтсма и Иванющенко са от 2011, когато украинският олигарх е на върха на славата си – депутат от Партията на регионите, спряган като приближен на президента Янукович и с огромни финансови възможности. Още тогава обаче той е включен в черен списък на Вашингтон със забрана да пътува до САЩ.

Иванющенко придобива през март 2011 г. 25% от дяловете на металургичния гигант “Азовмаш” в Мариупол от друг депутат от Партията на регионите -Александр Савчук. Експерти, цитирани от Комерсант-Украйна, оценяват този трансфер на 175 милиона долара. Самият Иванющенко се хвали в медиите, че “Азовмаш” става негов основен бизнес в Украйна. 

Технически придобиването на дяловете става през кипърската фирма, в която работи Рейтсма още от 2010 г. – Totalserve. Тя е номинален собственик на Wessanen Trading Limited, която държи 50% от дяловете на “Азовмаш”. Totalserve прехвърля част от дяловете си на две други фирми: 20% на Alicom Investment и 21% на Ampezza Limited. На 16 ноември 2011 като краен собственик на Ampezza Limited е вписан синът на Юрий Иванющенко – Арсен. Собственик на Alicom е друга офшорка от Британските вирджински острови, която също се свързва със семейството на Иванющенко. След трансфера Wessanen Trading Limited се преименува на Azovmashinvest Holdign Limited. На 22 октомври 2013 директор на фирмата става Кеймпе Рейтсма и остава такъв до момента.

 

Дяловете на Арсен Иванющенко в Азовмаш минават през кипърска офшорка

Wessanen се преименува на Azovmashinvest

Рейтсма и до днес е директор на Azovmashinvest Holding

 

През 2012 г. Савчук умира и е наследен в бизнеса от вдовицата си Светлана. Предприятието работи добре и през 2012 изнася рекордно количество вагони за Русия. Но след Евромайдана и кървавия сепаратистки конфликт в Донецка и Луганска област Русия се затваря за украинския експорт, което става катастрофа за “Азовмаш”. В момента компанията не работи и дължи над 700 милиона долара на украински и руски банки, сред които и ВТБ. От 23 декември 2016 сметките на фирмата са под запор заради неизплатени заплати. Но според украински медии собствениците на “Азовмаш” го източват, като доходите от продажби на оборудване се укриват от кредиторите през дъщерни фирми.

Каква е ролята на Рейтсма в управлението на фирмата-собственик на БТК? Има ли връзка между собствениците или кредиторите на “Азовмаш” и тези на “БТК”? Биволъ изпрати въпроси до кантората на люксембургския адвокат, но до момента отговор няма.

#КОЙ си иска БТК а България пасува?

Битката за БТК се води от години между кръга на банкера Цветан Василев и кръга на Делян Пеевски Косарев се явява прокси на кръга Василев. Той замести в тази роля белгийския предприемач Пиер Луврие, чиито тесни връзки с руския олигарх Малофеев бяха разкрити първо в Биволъ. Интересите на кръга на Пеевски конвергират с тези на Милен Велчев и ВТБ, а тяхно основно прокси се явява Спас Русев (на чиято яхта управителят на VTB Capital Милен Велчев играеше карти с криминално проявени лица).

На яхтата на Спас Русев в Монако. Отляво-надясно: Петър Петров – Амигоса, осъден за пране на 28 млн. долара,
Милен Велчев, бивш финансов министър при НДСВ, сега представител на руската банка ВТБ за България,
Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката в правителството Сакскобургготски, подписал възстановяването на проекта АЕЦ „Белене“
Любомир Минчев и Мария Опренова (в синия овал),  собственици на Канал 3.
В дъното са убитият контрабандист Иван Тодоров – Доктора и бившият министър на транспорта Пламен Петров, бивш шеф във „Виваком“, която стана собственост на КТБ и ВТБ.

Включването на Рейтсма с неговата впечатляваща биография на топ-мениджър вероятно е имало за цел да отклони въпросите за съмнителния произход на парите, с които Русев придоби Виваком. Така или иначе маневрата не успя. Опитите за вписване на Русев и Велчев като управители продължават и в момента, но все така неуспешно.

В един от записите “Яневагейт” приближеният на Делян Пеевски Момчил Мондешки директно казва, че БТК е на “Делян”. Дори това да не е формално така има ясни индикатори за нарастващото влияние от страна на Пеевски в БТК. Факт е, че отскоро контролирания от депутата Канал 3 беше изтеглен  на челно място в листата на кабелните телевизии предлагани от Виваком – непосредствено след БНТ, бТВ и Нова, където преди беше ТВ 7. 

През есента на 2016 в руски медии се появиха обвинения, че премиерът Бойко Борисов е поискал 50 милиона комисионна, за да мине сделката за БТК с ВТБ. Отвъд тези спекулации е ясно, че българската държава не полага особени усилия да осребри телекома като най-апетитния актив на КТБ, за която данъкоплатците дадоха 3 милиарда лв. Възможности за това има. По информация на Биволъ публикувана още преди две години траен интерес към телекома е проявила френската компания Оранж. Стратегическите инвеститори от такъв калибър обаче държат на името си и едва ли ще влязат в сделка с кръга на #КОЙ и руска банка, която освен това попада под санкции. Засилващият се натиск да бъдат вписани нови управители на БТК издава и паника: управлението на тандема “Борисов – Пеевски” си отива, позициите на корпулентния олигарх ще се разклатят и жадуваната плячка от БТК може да се окаже ефимерия. 

***