Ирина Бокова регистрирала частна фирма в служебния апартамент на ЮНЕСКО в Париж

Ирина Бокова регистрирала частна фирма в служебния апартамент на ЮНЕСКО в Париж

Френската фирма BOKOVA IRINA MITREV GUEORGIEVA е създадена през януари 2016 г.  Това показва справка в официалния сайт на френската Агенция по вписванията към Търговските съдилища – INFOGREFFE.

Фирмата не може да бъде открита ако се търси с ключовата дума BOKOVA, но излиза при търсене с някое от другите имена. Предмет на дейност на фирмата е “отдаване под наем на жилища”. Статутът на дружеството е еквивалентен на българското ЕТ (Едноличен търговец).

Справка за фирмата на Ирина Бокова във френската Агенция по вписванията

Седалището на фирмата е на адреса на служебния апартамент предоставен безплатно от ЮНЕСКО на Ирина Бокова. Той се намира на адрес 11 PLACE VAUBAN 75007,  PARIS 7, в сърцето на един от най-престижните парижки квартали.

Когато хазяйката ти е шеф на ЮНЕСКО…

Както разкри разследване на Биволъ, Ирина Бокова и Калин Митрев са придобили със сигурност поне едно жилище във Франция, което се намира в близост до българското посолство на ул. Général Camou (в модерната сграда на заглавната снимка).

Жилището е закупено през 2011 г. за 1 млн. Евро. По това време средната цена за квадратен метър в този квартал е между 11 и 12 хиляди евро, което означава, че жилището е с квадратура около 90 кв.м. Такива апартаменти в този квартал в момента се предлагат за над 3000 евро месечен наем.

Френският имотен регистър не е национален и няма възможност за търсене онлайн, поради което не може да се разбере лесно дали Бокова и Митрев притежават и други жилища във Франция, които да се отдават под наем през тази фирма.

Разследване на имуществото на Бокова и Митрев разкри, че те притежават апартаменти в Париж, Лондон и Манхатън на обща стойност 4.7 милиона долара, като известните им доходи достигат 2.7 милиона долара.

От неотдавна публикуваните разкрития за Азербайджанската перачница стана известно, че Калин Митрев е получавал от фирми свързани с режима в Баку доходи като консултант по хидрополитически проекти.

Дейност в нарушение на правилата?

В официалните документи на ООН и ЮНЕСКО ясно са разписани правилата и регулациите за външна дейност на служителите и използването на имуществото на международната организация. Ситуацията с частната фирма на Ирина Бокова повдига сериозни съмнения за поне две нарушения на тези правила.

Най-напред генералният-директор на агенцията ЮНЕСКО няма право да получава доходи от външни на Организацията източници, както е записано в Правилата за персонала на ЮНЕСКО от 2009  и Стандартите за поведение на международните служители от 2014 г., приети от Генералната асамблея на ООН от 2013 г.

Бокова е овластена да си даде сама тази привилегия,  но това би било драстичен конфликт на интереси.

Освен солидните бонуси към заплатата, Генералният директор на ЮНЕСКО има право на безплатен апартамент в престижен парижки квартал.

Друг проблем е, че според правилата на ООН използването на имуществото и активите на Организацията може да става само за служебни цели. Използването на служебния апартамент на подопечната на ООН агенция ЮНЕСКО за седалище на частна фирма се разминава с правилата на международната организация. 

Нито прессекретариатът на ЮНЕСКО, нито Офисът по етика отговориха на запитванията на Биволъ за коментар на ситуацията с фирмата на Бокова.

***

Времето