Създадената от българи криптовалута Rhea замразила парите на инвеститорите

Биволъ / / https://bivol.bg/rhea.html
Създадената от българи криптовалута Rhea замразила парите на инвеститорите

Екип от петима българи е лансирал през октомври 2017 г. нова криптовалута наречена Rhea, след което изчезнал. ICO операцията на българите е събрала близо 65 Ethers (криптовалутата в мрежата Етериум). Това прави $19 500 по тогавашния курс и $33 000 по днешния курс. Днес тези пари са блокирани. Инвеститор от Австралия публично предупреждава за измама и настоява да му се върнат парите. Основателите на Rhea твърдят, че не са се облагодетелствали, а събраните от тях средства са неизползваеми заради технически проблем.

Крипто Nasdaq или криптоизмама?

Начело на екипа са трейдърите Детелин Сертов и Георги Кирилов . Детелин Сертов е син на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Георги Кирилов се представя като инвеститор в криптовалути. Биволъ се свърза с тях в опит да изясни какво се случва с техния проект.

Идеята на Rhea е да създаде индекс от 20-те най-големи криптовалути (по капитализация), подобен на технологичния индекс Nasdaq, и да въведе търговия с опции, чрез която да се ограничат рисковете от скачащия курс на електронните валути.

Първоначалното предлагане на койни (Initial Coin Offering или ICO) започва на 2 октомври 2017 и след няколко дни е спряно. В портфейла на Rhea са събрани 64.816315644 Ether, които към момента на публикуване на статията са на стойност $34 683

Представяне на екипа на Rhea от изчезналата рекламна страница на проекта за нова криптовалута.

Малко след като току що стартиралото ICO на Rhea е суспендирано, екипът прави анонс, че проектът им е изцяло придобит от инвестиционен фонд с цел да бъде ребрендиран и пуснат отново като Rhea 2.0. На инвеститорите е предложено да попълнят формуляр, за да им бъдат върнати парите.

До момента обаче никой не е получил нищо обратно от вложените средства и се случва нещо странно.  Сайтът на Rhea изчезва напълно, заедно с акаунтите в социалните мрежи Facebook и Twitter. Според последното съобщение в сайта преди да изчезне, такива били условията на договора с новия собственик.

Един от ранните привърженици на идеята за Rhea е австралийския фотограф Райън Йоргенсен. Той е и автор на разяснителна статия, в която хвали концепцията, но е сменил мнението си: “Много съм тъжен, че и други може би са инвестирали на базата на моята статия. Обновявам я, за да има доказателства за този измамен тим Детелин Сертов, Георги Кирилов, Веселин Андонов, така че тези безобразници да не ограбят някой друг”, пише той очевидно афектиран от загубата на своята инвестиция.

Коментари на потребители в публичния портфейл на Rhea също призовават за връщане на средствата.

Биволъ се свърза с Йоргенсон, който потвърди, че е вложил 2,99 ethers, което не счита за огромна загуба. Той подчерта, че се притеснява най-вече да не е навредил със статията си на други хора, които са инвестирали и не могат да си върнат парите.

Rhea: Имаме проблем със смарт контракта

Успяхме да се свържем с Детелин Сертов и Георги Кирилов. Сертов заяви, че е бил само консултант в проекта, който бил придобит от английски фонд и вече нямал нищо общо с него. Той не пожела да каже името на фонда заради клауза за конфиденциалност. На въпроса кой носи отговорност и кой ще изпълни обещанието да бъдат върнати парите на инвеститорите, Детелин Сертов ни насочи към Георги Кирилов.

Кирилов също не пожела да разкрие за кой фонд става дума, но даде повече детайли за проблема с Rhea. Оказва се, че се материализирал проблем в смарт контракта на Rhea, който е базиран на възможностите на Ethereum мрежата. Това е блокирало койните и те не могат да се преместят, съответно да се върнат обратно на инвеститорите, които си ги искат.

Георги Кирилов беше категоричен, че парите не са обсебени. Факт е, че към момента няма изходящи транзакции от портфейла на Rhea и събраните средства си стоят там.

Кирилов увери, че се търси решение и с инвеститорите се поддържа връзка по имейл относно прогреса. На въпрос защо сайтът е изчезнал заедно с фейсбук и туитър страниците той каза, че такива са били условията на продажбата.

Райън Йоргенсен обаче твърди, че е попълнил контактните си данни в сайта на Rhea, но никой не се е свързвал с него по никакъв начин, за да го информира какво се случва с криптовалутата и кога ще бъде реимбурсиран.

Криптопровал, изчукан в мрамор

Създателите на Rhea не отговориха на въпроса в какво именно се състои техническия проблем. Биволъ опита да се свърже с основния разработчик на Rhea Веселин Антонов и да се информира за естеството на бъга в смарт контракта. Той обаче не пожела да комуникира с нас.

Смарт контрактите са всъщност кратки програми, които се записват в блокчейна на криптовалутата Ethereum. Веднъж разгърнати те не могат да бъдат променени, което води до извода, че решение на проблема с Rhea не може да бъде намерено.

За утешение може да се посочи, че българският проект, в който са блокирани само 65 ETH, е само капка в морето от

500 милиона долара изгубени безвъзвратно през 2017 г.

заради зле написан код, който е пуснат да работи в Ethereum и други криптовалутни мрежи без да е минал независим одит.

В новопубликувано изследване на студенти от престижни институти за информатика в Сингапур и Лондон се твърди, че над 3600 разгърнати смарт контракта са уязвими и могат да доведат до заключване на средства или несанкционираното им източване от произволен адрес.

Случаят с Rhea явно е от типа заключване, а не източване. При това положение би било етично някой да поеме отговорност и да възстанови средствата на инвеститорите от друг портфейл. Засега обаче никой не желае да се подложи на такъв финансов удар – нито екипът от петимата българи, който се дистанцира, нито загадъчният нов собственик на Rhea.

В становище, подписано Rhea и изпратено от Георги Кирилов се твърди следното: “Текущата ситуация попада под Точки I.4 (Terms of sale – Acknowledgment of the Assumption of Risks) и I.5 (Terms of sale – Unanticipated Risks) и ясно посочва, че участниците във ICO процеса поемат риска от материализацията на проблем със смарт контракта, Ethereum мрежата и други системни рискове, за които не носим отговорност.” (в цитата е запазен оригиналния правопис б.ред).

Пълния текст на становището вижте тук.

Както са казали древните – “Предупреденият е въоръжен”. Историята с Rhea е поучителна с това, че грешките в света на криптовалутите могат да обезоръжат и предупредените, и предупреждаващите.

***

Водещи новини

Времето