Полицаи от ОДМВР-Враца атакуваха организирана престъпна група в момент на действие

Полицаи от ОДМВР-Враца атакуваха организирана престъпна група в момент на действие

Общо шестима са задържани след кражба на огнеупорна каса от офис на нотариус в Козлодуй. Лидерът формирал своя група след ареста на предишния му “бос” – също заловен при касоразбиване

Акцията на спецполицаите е планирана след сигнал за намерението на организирана престъпна група да взломи нотариален офис в дунавския град. За членовете на престъпната групировка в областната дирекция във Враца има информация, че се занимават с кражби на огнеупорни каси и метални шкафове от офиси и жилищни домове.
Служителите на реда проверили предварителната информация и организирали внимателно наблюдение на обекта. Към 2.25 часа тази нощ полицаите забелязали двама с огнеупорна каса да излизат от прозореца на нотариалния офис. Разположените наблизо полицаи пристъпили към задържането им, но те не се подчинили на разпорежданията и това наложило употреба на физическа сила и оръжие.
На мястото на престъплението е задържан Г.С. /23 г./ от Бяла Слатина, у когото при обиска полицаите открили метални пластини, пригодени за отключване на секретни патронници и радиостанция, а също и други необходими атрибути за среднощни противозаконни “занимания” - ръкавици, платнена черна маска с прорези за очите. За Г.С. е установено, че следва четвърти курс, специалност “Противодействие на престъпността” във ВУЗ във Варна. Непосредствено след това в апартамента му е задържан и криминално проявеният и осъждан О.Т. – Парашмангели /37 г./, жител на Козлодуй, който заради първоначалното неподчинение, е прострелян в дясната ръка.
На изхода на Козлодуй в посока към Лом е спрян лек автомобил „Рено Сценик” /варненска регистрация/, управляван Н.К./30 г./, също от Козлодуй. В реното пътували  племенникът му И.Г. /23 г./, познат с криминални прояви и осъждан, от Козлодуй, и столичанинът И.С./25 г./, също криминално проявен и осъждан. Задържани са и тримата.
По-късно в дома му е арестуван още един от Козлодуй - Т.М./28 г./, и той криминално проявен и осъждан, за когото ще се установява съпричастността към опита за обир от тази нощ.
От допълнително проведените оперативно издирвателни действия е изяснено, че изброените шестима, преди да предприемат взломната кражба, са задействали СОТ на обект в края на града - посока към Лом, след което срязали гумите на автомобила на охранителната  фирма, за да неутрализират патрулите.
Допълнително проучване на криминалното битие на О.Т.-Парашмангели, сочи, че той е от членовете от престъпната група на Т.А.-Титката, задържан в следствения арест в Пловдив за касоразбивания в края на миналата година. След задържането на Титката, О.Т.-Парашмангили, срещу когото има заведени поредица дознания /за кражби/,  формирал нова престъпна група, която продължила да действа на територията на страната до тази нощ. За него се знае, че през 1996 г. е излежал ефективно 5,5 г. ефективна присъда за кражби, грабежи и др. През 2008 г. е осъден на  1,7 г.  за кражба от жилище. В момента има висящо дело за палеж на автомобил в Мизия – извършен през март м.г.
В офиса на нотариуса е извършен оглед, при който експертите от групата установили, че е взломен прозорец на помещението. Иззети са и намерената метална огнеупорна каса с размери 50/40/40, две отвертки, открити са и трасологични данни.
Работата по цялостното документиране на случая продължава.

Водещи новини

Времето