73 килограма хероин са иззети при спецакция на сектор “Борба с организираната престъпност” и ОДМВР – Стара Загора

73 килограма хероин са иззети при спецакция на сектор “Борба с организираната престъпност” и ОДМВР – Стара Загора

Наркотикът е бил предназначен за трафик към Испания. Спецакцията бе проведена тази нощ под ръководството на Старозагорската окръжна прокуратура паралелно с действията на антимафиотите на територията на ОДМВР-Благоевград

След продължително наблюдение и разследване дейността на организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на наркотици, около 02.30 часа тази нощ в района на гр. Шипка е задържан  П.Х.  (24 г.) от с. Енина. От тайници и фабрични кухини в управлявания от него лек автомобил “Рено Еспейс” са иззети 117 пакета с прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест реагирало на хероин. 
Половин час по-късно в района на град Гурково са задържани останалите участници от организираната престъпна група, действали на територията на Старозагорска област -  Я.Х. (45 г.) и И.К. (27 г.)  от с. Енина. В лекия автомобил “Фолксваген Пасат” с който лицата се придвижвали е открит празен тайник. По-късно Я.Х. е предал доброволно 29 пакета с хероин, укрити от него в частен дом в с. Горно изворово.
Общото тегло на иззетия наркотик е около 73  килограма и е било предназначено за трафик към Испания. Предстоят експертизи за установяване на чистотата и стойността на наркотичното вещество.
Окръжният прокурор Константин Тачев заяви, че за три от лицата има безспорни доказателства, от които може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление  по чл. 354а, ал.2 във вр. с ал. 1 – за държане и пренасяне на наркотици в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. На лицата ще бъде повдигнато и обвинение и по чл. 321 от НК – за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел трафик на наркотични вещества. Към момента основните трима участници в групата - Я.Х., П.Х. и И.К. са задържани за 24 часа. Ще бъде изготвено и внесено искане за взимане на мярка за неотклонение “задържане под стража” – заяви ръководителят на обвинението в областта.
В хода на акцията са установени близки връзки на задържаните лица и в момента се извършват претърсвания и изземвания в домовете им в гр. Мъглиж, град Казанлък и село Енина. За изясняване съпричастността им  към престъпната дейност на групата в РУ –Казанлък за  24 часа са задържани А.А. (41 г.)  и М.В. (23 г.) от с. Енина.
Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Времето