Организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотични вещества, е задържана след активни действия на спецполицаи в Шумен

Организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотични вещества, е задържана след активни действия на спецполицаи в Шумен

В операцията са участвали и служители на ГДБОП, които задържали в столицата един от участниците в бандата

Акцията на сектор “БОП” в ОДМВР- Шумен, съвместно със служители областната дирекция е проведена на 19 април. Антимафиотите работили по случая от известно време. Те установили, че групата организирала снабдяването и пласирането на дрога в региона. След прецизно планирани действия, в 09.45 часа в понеделник, в централната част на Нови пазар спецполицаите задържали 22-годишния И.Й. от Нови пазар, криминално проявен. Минути преди това той получил пратка, в която при извършеното претърсване се оказало, че има 90-грамова бучка с вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин. Наркотикът бил поставен в кутия от парфюм. По първоначална информация И.Й. е тартор на бандата. В хода на операцията са извършени процесуално-следствени действия на няколко адреса в града. В стая на къща, обитавана от 16-годишен младеж е открит канабис в кутия на персонален компютър. На друг адрес е намерена хартия за свиване на цигари, а в едно от жилищата са открити метални предмети - статуетки, апликация за глава, които са предадени с протокол за извършване на експертиза. Със заповед на основание чл. 63, ал.1 т.1 от ЗМВР  за срок от 24 часа са задържани получателят на пратката и тримата пласьори – Ц.М. /23 г./, В.А. /21 г./ и 16-годишният младеж.
Същия ден служители на ГДБОП задържали в столицата и подателя на колета –В.Д. /22 г./ от Нови пазар, който учел и работел в София. В обитавано от него жилище е намерена суха тревиста маса, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. Вчера той е конвоиран до град Шумен.
В Районно управление Нови пазар за снемане на обяснения са доведени над 35 лица, а пред съдия от Шуменски окръжен съд са разпитани 17. С постановление на прокурор за 72 часа в ареста остават И.Й., В.А., В.Д. и 16-годишният, а на Ц.М. е определена мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 500 лева. Работата по образуваното досъдебно производство по чл. 321, ал.3 и чл. 354 А от НК продължава, като всички процесуално следствени действия са проведени под надзора на Окръжна прокуратура. Предстои в Окръжен съд Шумен да бъде внесени искания за налагане на мерки за неотклонение “задържане под стража”. 

Времето