Акция “Фалшификатори” стартира тази сутрин във Велико Търново

Акция “Фалшификатори” стартира тази сутрин във Велико Търново

Операцията, която се провежда от служители на ГДБОП и ОДМВР-Велико Търново и Габрово, цели разкриването на организирана престъпна група, занимавала се с изготвянето на фалшиви документи и винетни стикери; предоставяме видеоматериал

Мащабната полицейска операция на служители на ГДБОП и ОДМВР-Велико Търново и Габрово е стартирала тази сутрин. В рамките й на този етап са проверени повече от 11 адреса във Велико Търново и Севлиево. Задържан е тарторът на групата - М.С, който от 2008 г. е обявен за издирване във връзка с влязла в сила присъда. 35-годишният мъж е осъждан и преди това – отново за фалшификации. В дома му са открити множество заготовки за бандероли, фалшиви документи за самоличност – шофьорски книжки, лични карти, паспорти – български и чужди, бланки, официални печати на държавни учреждения и материали за тяхното изработване. Там са намерени и различни материали за предпечатна подготовка на банкноти от по 20 лева.
Над 50 000 фалшиви винетки и около 15 000 лева са иззети от апартамента. При претърсването спецполицаите се натъкнали на шест различни документа за самоличност на задържания.
В хода на акцията спецполицаите са влезли в професионално оборудвана печатна база в Севлиево, където по първоначална информация се отпечатвали фалшификатите. Там са намерени 5 печатарски машини, свързани с компютърни конфигурации, преси, заготовки, огромно количество винетни стикери за леки и товарни автомобили. Винетките били “предлагани” и с прикрепени фалшиви касови бележки, за да се имитира закупуването им от бензиностанции. Специално помещение било оборудвано като “сушилня” за отпечатаните ментета. Нелегалната печатница била снабдена с всичко необходимо – специални хартии с водни знаци, фолиа, мастила и др.
Предстои да бъдат установени точните количества на изработените винетки, както и причинените щети за бюджета.
Продължават разпитите на лицата, съпричастни към престъпната схема. Допълнителна информация за хода на специализираната операция ще предоставим утре.