Служители на столичното Осмо РУМВР задържаха автокрадец при среднощно преследване

Служители на столичното Осмо РУМВР задържаха автокрадец при среднощно преследване

При претърсване на жилището и ползваната от него кола са иззети ключове за различни марки автомобили

На 20 април към 03.00 часа автопатрул, който се движел по обичайния си маршрут в ж.к. ”Дружба”, забелязал на кръстовището на булевардите “Амстердам” и “Димитър Пешев” джип “БМВ Х3”. Служителите подали светлинен и звуков сигнал към водача да спре за проверка, но той не се подчинил, рязко увеличил скоростта и дори се опитал да блъсне полицейската кола, като направил рязък обратен завой и се насочил срещу нея. Разминали се на косъм и преследването продължило. Служителите на реда повикали подкрепление, районът бил блокиран. Нарушителят не успял да овладее управлението на джипа и се блъснал в уличен стълб, след което излязъл от колата и побягнал. При разпореждане да спре и предупредителен изстрел във въздуха отново не се подчинил. След още няколко минути преследване единият от униформените го настигнал, наложило се да влезе в схватка с него, защото заподозреният оказал яростна съпротива. След ареста, униформените изяснили самоличността му – А.Ц. - Главата /29 г./, регистриран за множество автокражби, осъждан.
При огледа на джипа било констатирано, че под регистрационните табели са монтирани други – словенска регистрация. Българските съответствали на лек автомобил “Рено Туинго”, обявен за издирване. Собственикът на “Рено”-то бил разпитан и потвърдил, че табелите изчезнали от колата му, която предната вечер паркирал пред дома си. В хода на разследването било установено, че приблизително по същото време от кв. ”Лозенец” бил задигнат джипът със словенска регистрация. Криминалистите открили и лек автомобил “Ауди”, ползван от А.Ц. за престъпната му дейност. От него и от жилището на автокрадеца са иззети 13 мобилни телефона, 15 сим карти, 16 заготовки тип “меча лапа”, комплект ключарски инструменти и голям брой ключове за различни марки автомобили.
Материалите по случая са докладвани в СРП. На А.Ц. е повдигнато обвинение по чл.346 ал.2 от НК и е задържан под стража за срок до 72 часа.

Времето