Гранични полицаи от ГКПП – Аерогара София разкриха служители, пренасяли цигари без бандерол

Гранични полицаи от ГКПП – Аерогара София разкриха служители, пренасяли цигари без бандерол

Служебните пропуски на нарушителите са иззети, те са изведени от зоната на граничния пункт

Снощи към 21.30 часа гранични полицаи от ГКПП – Аерогара София извършвали обход на Терминал 2 в строго охраняваната зона след граничния контрол, близо до валутния магазин. Те забелязали, че в магазина служителят от дирекция „Сигурност” към летището И.И. /36 г./ разговаря с мъж, пътуващ за Израел. Пътникът закупил цигари и му ги предал. После И.И. опитал да ги укрие в кафенето, намиращо се в зоната. Граничните полицаи поискали да му бъде извършена щателна проверка, при която е установено, че служителят от сигурността пренася 4 стека цигари „Lucky strike” без акцизен бандерол. Съставен му е акт за митническо нарушение, стоката е иззета.
Малко по-късно граничен полицай отново забелязал във валутния магазин пътник за Израел да закупува и предава на служител с пропуск за строго охраняваната зона цигари. Той ги укрил в сакото си и направил опит да ги внесе в страната, а при последвалата щателна проверка е установено, че Й. Е./32 г./-служител на сигурността на израелска авиокомпания, пренася 2 стека цигари „ Lucky strike” без акцизен бандерол. Съставен му е акт за митническо нарушение, стоката е иззета.
Двамата са се възползвали от факта, че на пътниците извън Европейския съюз се продават цигари без бандерол на по-ниски цени. Те се продават обаче само с бордна карта за съответния полет, информират от ГД “Гранична полиция”. Граничните полицаи са иззели пропуските на служителя от сигурността на летище София и служителя по сигурността на израелската авиокомпания. Те са съпроводени до напускането на строго охраняваната зона на граничния пункт. За констатираните нарушения са уведомени ръководителите им.