Министрите от държавите-членки на ПСЮИЕ приеха съвместна декларация за засилване на сътрудничеството в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия в региона

Министрите от държавите-членки на ПСЮИЕ приеха съвместна декларация за засилване на сътрудничеството в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия в региона

Домакинът Джемил Чичек с който министър Цветанов проведе двустранна среща, даде висока оценка на практически ориентираните идеи на вицепремиера на България като държава-членка на ЕС

На срещата на министрите на държавите-членки на ПСЮИЕ в рамките на турското председателство на пакта в Анталия беше приета съвместна декларация за засилване на сътрудничеството в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия в региона.
В изказването си министър Цветанов акцентира върху възможностите за използване на финансови ресурси от ЕС за противодействие на бедствията в региона, като изрази и съчувствието си към домакина - турския вицепремиер Джемил Чичек за наводненията във Ван.
Министър Цветанов подчерта ролята на българския еврокомисар за оказване на помощ в Хаити и Чили от страна на ЕС, като предложи в бъдеще на подобни срещи на високо равнище да бъдат канени представители на ЕК.
Също така българският вицепремиер запозна министрите с възможностите на учебния център на гражданска защита в Монтана за обучение на експерти и екипи на държавите от региона, като подчерта че той е част от мрежата от регионални центрове за обучение по CBRN програми на НАТО и покани всички присъстващи да посетят Центъра и да се запознаят и използват неговите възможности. Предложи също той да стане регионален център за обучение, което беше прието положително.
Домакинът Джемил Чичек с който министър Цветанов проведе двустранна среща определи предложението на България като най-конкретното в рамките на Министерската среща и даде висока оценка на практически ориентираните идеи на вицепремиера на България, като държава-членка на ЕС.
 В Двустранна среща с  Джемил Чичек българският вицепремиер го покани да проведе среща с еврокомисаря Кристалина Георгиева в Брюксел или София, като има възможност за организиране на посещение в центъра в Монтана и разглеждане на конкретните възможности за обучение. Министър Цветанов подчерта ролята на ЕК за подпомагане на държавите-членки при бедствия, което беше оценено положително от домакина.
По време на двустранната среща с хърватския вицепремиер, отговорен за защитата при бедствия г-жа Джурджа Адлешич двете страни са договорили  в най-скоро време да се подпише споразумение между тях за борба с бедствията, както и да се координират усилията на двете държави за утвърждаване на центъра в Монтана, като регионален и на Центъра в Дивуле, Хърватия, като регионален за борба с горски пожари.

Времето