Антимафиоти от Шумен задържаха 43-годишен за укриване на данъци и пране на пари

Антимафиоти от Шумен задържаха 43-годишен за укриване на данъци и пране на пари

На С.С. от Велики Преслав е наложена мярка “постоянно задържане”

В началото на май антимафиоти от звеното на ГДБОП в Шумен и разследващи полицаи от областната дирекция под надзора на Окръжна прокуратура предприели процесуално-следствени действия в имоти, стопанисвани от С.С./43г./ от Велики Преслав. Той е известен на органите на реда, осъждан е за вещно укривателство, незаконно притежаване на боеприпаси и невярно декларирани данъчни задължения. Обиските и претърсванията са осъществени по досъдебно производство за пране на пари и данъчни престъпления в особено големи размери /чл. 253 и 255, ал.3 от НК/, образувано в края на 2009 година.
В хода на оперативната работа е изяснено, че през последните пет години С.С. е платил около 1 700 лв. данъци и има голямо несъответствие между декларираните от него доходи и ползваното недвижимо и движимо имущество. До момента са установени укрити от С.С. доходи в размер на няколко стотици хиляди лева. Той и семейството му обитават от няколко години луксозна двуетажна къща във Велики Преслав, установени са и имоти-  собственост на негови близки роднини – два апартамента в нов жилищен комплекс в  Шумен, луксозни апартаменти по Черноморието. С.С. управлява и ползва два автомобила “Мерцедес” и “Фолксваген” /по документи - собственост на негови познати/, съсобственик е на зърнобаза в с.Пристое.
Експертната оценка на установените до момента имоти е на стойност около 1 300 000 лева. Предстоят експертизи за оценка на друго недвижимо имущество, собственост също на негови близки. При осъществените процесуално-следствени действия е иззета документация, която сочи укриване на доходи от комисионни сделки и наем на недвижимите имоти в Шумен и Несебър, документи за купено от С.С. луксозно обзавеждане и извършени строително-ремонтни дейности за сериозни пари.
В хода на досъдебното производство са разпитани над 50 души, от които 15 пред - съдия от Шуменски окръжен съд. На 4 май С.С. е бил задържан на основание чл. 63, ал.1, т.1 от НК, в последствие с постановление на прокурор задържането е удължено на 72 часа. След изтичането им, с определение на Окръжен съд Шумен му е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”.
До вчера разследващи полицаи са установявали имотите, собственост на негови близки по черноморски курорти. Работата по образуваното досъдебно производство продължава

Водещи новини

Времето