Министерската конференция на Залцбургския форум подкрепи единодушно България и Румъния за предстоящото им присъединяване към Шенген

Министерската конференция на Залцбургския форум подкрепи единодушно България и Румъния за предстоящото им присъединяване към Шенген

Унгария подчерта, че осъществяването му в декларирания срок – март 2011 година, е един от основните приоритети на нейното председателство на ЕС. Предприетите от страната ни конкретни действия за подготовката в отделните области бяха представени на срещата в Братислава от заместник-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров

България оценява Залцбургския форум като ефикасен регионален механизъм за диалог в реално време и се възползва от възможностите, които той дава за обмен на опит и координиране на позиции по важни въпроси от областта на вътрешните работи – подчерта в доклада си заместник-министър Павлин Димитров. Той посочи, че темата за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство присъства в дневния ред на министерските срещи на форума не само на политическо ниво. Особено ценен е споделеният практически и експертен опит от страна на всички партньори, те допринасят в голяма степен за доброто ни представяне до момента.
Присъединяването към Шенген е един от основните приоритети на настоящото българско правителство. Страната ни вече е на финалната права от процедурата за оценка по Шенген, като полагаме максимални усилия за изпълнение на високите критерии в декларирания срок – март 2011. Благодарение на подкрепата на страните-членки на форума и на останалите европейски партньори беше постигнатото удължаване на срока за сключване на договорите по Инструмента Шенген с три месеца - до 31 март 2010. Своевременно беше създадена необходимата организация и в момента са сключени договори, с които средствата по Инструмента ще бъдат усвоени на 100% (при 21% през август 2009 г.), заяви заместник-министърът. Наред с това, осъзнавайки важността от обезпечаването на надеждни външни граници на ЕС и гарантирането на сигурността на европейските граждани, през февруари 2010 г. бе осигурено допълнително национално финансиране (в размер на 56,5 млн лв.) за постигане на високите шенгенски критерии.
От март 2009 г. до момента са проведени вече шест мисии за оценка в различните области. Особено удовлетворителни са последните два доклада – от мисиите за оценка в областите въздушни и морски граници. В тях е посочено, че страната ни не само изпълнява високите шенгенски критерии, а прилага и някои от най-добрите практики в съответните области. В края на март 2010 г. се проведе и проверката в област „сухопътни граници”. Докладът на Оценяващата комисия се очаква. В края на ноември тази година ще се проведе и последната проверка - в областта ШИС/СИРЕНЕ.
Заместник-министър Димитров добави, че наред с конкретните действия за подготовката в отделните области, през март бе подписано Споразумение между МВР и Институт „Отворено общество” за сътрудничество и осъществяване на гражданско наблюдение върху процеса на подготовката за присъединяване към Шенген. Основната му цел е повишаване на информираността на българските граждани във връзка с подготовката на България и осигуряване на прозрачност на процеса на усвояване на средствата по Инструмента Шенген.
Продължава активното взаимодействие с Румъния в процеса на подготовката на двете държави и българската страна го оценява високо, добави българският представител. Ние сме активни партньори, а не конкуренти в този процес и многократно сме демонстрирали решимостта си да работим съвместно за постигане на общата ни цел – присъединяване към шенгенското пространство през март 2011 г. – увери той. На форума беше направен доклад и за предприетите стъпки от северната ни съседка за изпълнение на тази цел.

Водещи новини

Времето