България представи в Берлин постигнатото в подготовката за присъединяване към Шенген

България представи в Берлин постигнатото в подготовката за присъединяване към Шенген

Докладите от проведените до момента проверки обективно отразяват напредъка на страната ни, като в тях е посочено, че тя не само изпълнява високите шенгенски критерии, а включително прилага и някои от най-добрите практики в съответната област

Кръгла маса, на която беше представен напредъкът на България и Румъния в процеса на подготовката за присъединяване към шенгенското пространство през март 2011 се проведе днес в посолството на Румъния в Берлин. Участие в нея взеха заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров и г-н Мариан Тутилеску, ръководител на отдел „Шенген” в румънското Министерство на администрацията и вътрешните работи.
Двете държави представиха постигнатото в подготовката си за присъединяване към Шенген пред широк кръг представители на посолствата на държавите-членки на ЕС и представителството на ЕС в Германия, федералните министерства на вътрешните работи, външните работи, правосъдието и др.
Българските представители подчертаха, че присъединяването на България към шенгенското пространство е национален приоритет и българското правителство e активно ангажирано за изпълнение на високите критерии.
В процеса на подготовката ни изпълняваме два основни стратегически документа:
• Национален шенгенски план за действия, който периодично се актуализира.
• Стратегия за интегрирано управление на границите.
Бяха представени предприетите действия, необходими за успешното ни присъединяване към Шенген - за своевременно привеждане на националното законодателство в съответствие с европейското, осигуряване на необходимото съвременно техническо оборудване и инфраструктура, укрепване на административния капацитет, засилване на международното полицейско сътрудничество.
Докладите от проведените до момента проверки обективно отразяват напредъка на България, като в тях е посочено, че страната не само изпълнява високите шенгенски критерии, а включително прилага и някои от най-добрите практики в съответната област. Тези констатации са свидетелство за ефективността на положените усилия и допълнителен стимул българската страна да продължи да работи за успешното приключване на процеса на подготовка.

Времето