32 250 кутии цигари без бандерол откриха български и румънски гранични полицаи

32 250 кутии цигари без бандерол откриха български и румънски гранични полицаи

Цигари със сръбски бандерол са намерени във ветеринарен инспектор от ГКПП – Олтомонци

Вчера на ГКПП – Дунав мост пристигнали за излизане от страната 4 автобуса, пътуващи от Гърция за Румъния. Българските и румънските гранични полицаи извършили съвместна проверка на автобусите, при която в сакове в багажното отделение са открити 32 250  кутии  цигари без бандерол –  червено „Marlboro”  20 050  кутии, бяло “Marlboro” 6500  кутии, “Jin Ling” 3860 кутии, “Rachel Slim” - 1840 кутии. Сред багажа били намерени и 130 флакона парфюм. Установено е, че акцизната стока е на 10 от пътниците, румънски граждани. Съгласно Споразумение между правителствата на България и Румъния за съвместен контрол при преминаване на вътрешната за ЕС граница, цигарите са задържани от румънската гранична служба. Българските и румънските гранични полицаи продължават съвместната работа по случая за изясняване произхода на цигарите, има ли данни част от акцизната стока да е била разпространявана в България и извършвана ли е проверка на посочените превозни средства на територията на България от други контролни органи.
Със заповед на директора на РДГП – Русе мобилна група от гранични полицаи и митничари е извършила проверка на същия пункт на три товарни автомобила „МAN”, превозващи метални отливки от Украйна за България. В кабините на камионите са открити общо 4 стека цигари с украински акцизен бандерол. Всеки от шофьорите може да пренася по 2 кутии цигари с бандерол на страна, която не е член на ЕС, уточняват от Гранична полиция. Останалото количество е иззето от митничарите, на водачите са съставени фишове с глоба по 50 лева.
Други 120 кутии сръбски цигари са открити у ветеринарен инспектор от ГКПП – Олтоманци. Вчера граничните полицаи забелязали, че Л.А., служител на граничния ветеринарен контрол, получил пълна чанта от преминаваща през пункта кола със сръбска регистрация. На тръгване от работа ветеринарният инспектор бил проверен и в личния му багаж били открити контрабандните цигари „Вайсрой” със сръбски бандерол. Малко по-късно граничните полицаи намерили в контейнер на ГКПП – Олтоманци черна найлонова торба с още 50 кутии цигари със сръбски бандерол.  Уведомена е районната прокуратура в Кюстендил.

Времето