Мащабна полицейска операция срещу внос на крадени и взети под наем луксозни автомобили от страни от ЕС се провежда на територията на Враца

Мащабна полицейска операция срещу внос на крадени и взети под наем луксозни автомобили от страни от ЕС се провежда на територията на Враца

На този етап е задържан един от участниците в престъпната схема, за когото има данни, че е неин организатор. Акцията на служители на ГДБОП и колегите им от Враца се реализира под наблюдението на районната прокуратура.

Пресцентърът предоставя видеоматериал

Операцията на служители на ГДБОП, колегите им от териториалното звено във Враца и “Специализираното тактическо звено” към ОДМВР  стартира тази сутрин. Тя се провежда под ръководството на прокуратурата и е насочена срещу неутрализирането на група, специализирала се във внос на крадени или взети под наем луксозни автомобили от страни от ЕС. В хода на проведеното разследване е изяснена схемата - номерата на рамите на возилата от висок клас били пренабивани, след което чрез подставени лица колите били регистрирани в КАТ-Враца. Така “узаконени” били продавани на хора, гравитиращи около криминално проявени, или на бизнесмени, за суми много по-ниски от реалната им цена.
При проведените оперативно-издирвателни действия са събрани доказателства за членове от престъпната схема и техни съучастници. Локализирани са и местата, на които се е извършвало пренабиването на номерата на внесените в страната моторни превозни средства.
На този етап, в рамките на спецоперацията са проверени 13 адреса, иззети са шест луксозни автомобила - Ауди Q7, Ауди А4, Тойота Лeнд Крузер, БМВ Х6, БМВ 320, Мерцедес С220, други седем са обявени за издирване. На този етап е задържан 35-годишният М.М. от Враца, за когото има данни, че е организатор на престъпната схема. Той е криминално проявен за кражби на коли.
И в момента продължават  процесуално-следствените действия на спецполицаите.
“Механизмът на действие на престъпната схема е наблюдаван дълго. Общо задържаните крадени автомобили са 10 - луксозни и скъпи.   Предлагани са на бизнесмени от Враца на цени няколко пъти под пазарните. Тепърва предстои изясняване как са внасяни и регистрирани в страната. “ – заяви на пресконференцията комисар Росен Иванов, директор на Областната дирекция на МВР във Враца.

Времето