Министрите на вътрешните работи на страните от Югоизточна Европа подписаха меморандум за разбирателство

Министрите на вътрешните работи на страните от Югоизточна Европа подписаха меморандум за разбирателство

Форматът на проведената среща дава възможност да се преодоляват преградите и да се работи като в един отбор. Обучение и съвместни полицейски действия за борба с тежката организирана престъпност бяха акцентите в дискусията - отбеляза министър Цветанов

Третата среща на Комитета на министрите по Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа завърши с подписването на Меморандум за разбирателство. Подобен формат дава възможност за преодоляване на преградите и работа като един отбор, отбеляза министър Цветанов на пресконференция. Присъствието на министрите говори за синхрона и координацията помежду ни, за волята да обединим усилията си в противодействие на трансграничната престъпност. Министърът припомни, че този формат бе създаден преди две години и предстои неговото председателство да бъде поето от Македония. Приетият ротационен принцип дава възможност за прозрачност и гъвкавост в партньорството.
Българският вътрешен министър обобщи акцентите на днешния форум – обучение и съвместни полицейски действия за борба с тежката организирана престъпност, трафика на наркотици, контрабандата на стоки. 
По време на срещата са набелязани и специфични общи цели, провокирани от особеностите на Балканския регион. Цветан Цветанов припомни, че България и Румъния полагат всички усилия в общата им задача – присъединяването на страните ни към шенгенското пространство. В тези усилия няма състезателно противопоставяне, няма прегради, работим в синхрон, споделяме слабости, обменяме информация и добри практики. В този стил прозвучаха и думите на министъра на Румъния Василе Блага, който окачестви утвърденото между двете страни сътрудничество като пример за добра практика. В потвърждение г-н Блага посочи вече изграденото контактно бюро в Бургас и предстоящото откриване на второ - в Русе. Няма да спрем дотук, заяви румънският министър и посочи, че това партньорство ще се развива.
Министрите уточниха, че именно тези форуми инициират и законови промени, чрез които не само се постига засилен обмен на оперативна информация, дава се възможност за осъществяването на т. нар. контролирани доставки, за внедряване на служители под прикритие. Като пример бе посочено, че именно благодарение на синхронизирането на законодателството на страните от региона и с координацията на SECI Център бяха задържани големи количества хероин.

Водещи новини

Времето