Обединяване на усилията за пресичане на контрабандата обсъдиха министрите на България и Румъния

Обединяване на усилията за пресичане на контрабандата обсъдиха министрите на България и Румъния

На проведената двустранна среща Цветан Цветанов и Василе Блага разговаряха за предприетите стъпки в процеса на присъединяването на двете държави към шенгенското пространство

Министър Цветан Цветанов и Василе Блага, министър на администрацията и вътрешните работи на Румъния, изразиха задоволство от постигнатото ниво на сътрудничество в областта на вътрешните работи. Министрите бяха единодушни, че двустранните контакти в областите на сътрудничество и между всички партньорски структури се развиват изключително активно. Благодарение на това партньорство се реализират съвместни операции по противодействие на различни форми на организираната престъпност и се създават съвместни екипи за разследване.
Споделяме еднакви принципи и стандарти, градим доверие и приятелство, които рефлектират и върху дейността на служителите от двете министерства, подчерта министър Цветанов. Той изведе като акцент в разговорите обединяването на усилията за пресичане на контрабандата. Добър пример за това е и последната съвместна операция на служителите на гранична полиция, при която на ГКПП-Дунав мост бяха 32 250  кутии цигари без бандерол – отбеляза той.
Двамата министри дискутираха и предстоящото присъединяване към Шенген. Винаги сме споделяли мнението, че България и Румъния трябва да бъдат активни партньори в този процес – заяви българският вътрешен министър и благодари за поканата страната ни заедно с Румъния да направи съвместно представяне на подготовката ни до момента. Както вече съобщихме, презентацията се състоя на 18 май в Берлин пред представители на вътрешното и външното федерални министерства и дипломати от мисиите на страните-членки на ЕС. Знаем, че само заедно можем да влезем в Шенген. Сътрудничеството ни е много продуктивно и заедно сме на добър път – заяви в отговор министър Василе Блага.

Времето