Вътрешните министри на България и Черна гора изразиха обща воля за задълбочаване на партньорството

Вътрешните министри на България и Черна гора изразиха обща воля за задълбочаване на партньорството

Иван Брайович ще посети страната ни отново през втората половина на тази година. Очаква се тогава заедно с министър Цветанов да подпишат ново споразумение за полицейско сътрудничество

В рамките на Третата среща на Комитета на министрите по Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа в София, министър Цветан Цветанов проведе двустранна среща с Иван Брайович, министър на вътрешните работи и държавната администрация на Черна гора.
Министър Цветанов увери колегата си, че България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Черна гора и отново декларира готовността на страната ни да подпомага този процес с опит и експертна помощ. Той припомни, че страната ни бе сред най-активните поддръжници на процеса за визова либерализация за страните от Западните Балкани и изрази задоволство от успешното приключване на диалога и отпадането на визите за Черна гора, както и за непосредствените ни съседи – Сърбия и Македония.
Като особено важно българският вътрешен министър открои активизирането на практическото и оперативното сътрудничество при противодействието на организираната престъпност, с акцент върху незаконното производство и контрабандата на акцизни стоки, контрабандата на стоки за широка употреба и лекарства, престъпления срещу данъчната и осигурителната система.
Министрите се договориха да се срещнат отново през втората половина на тази година. По време на посещението на министър Брайович в България се очаква  ново споразумение за полицейско сътрудничество, съобразено и с разпоредбите на Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа.